SVE FELAKOVE PLAĆE Hrvatske šume: 16.000 kn; NO Podravke 8000 kn; Županijska skupština 4000 kn; šumarska Komora 5000 kn

Istaknuti član HDZ-a dospio je pod povećalo javnosti jer je Povjerenstvo ustanovilo kako je bio u sukobu interesa dok je kao šef Komore inženjera šumarstva mjesečno primao pristojnu plaću


Autor: podravski.hr — 06.05.2013. / 13:54 Aktualno

ZAGREB, KOPRIVNICA – Damir Felak (HDZ), bivši član Uprave Hrvatskih šuma, bio je u sukobu interesa u vrijeme kada je istodobno obnašao tu i funkciju predsjednika Hrvatske komore inženjera šumarstva te je bio član Skupštine iste komore, a za to je primao mjesečnu naknadu u iznosu 5000 kuna.
Felak je jedno vrijeme bio član Uprave Hrvatskih šuma s plaćom od 16.000 kuna, predsjednik Županijske skupštine s naknadom od 4000 kuna, član NO-a Podravke s naknadom od 8000 kuna i, eto, čelnik šumarske Komore s 5000 kuna neto. Ukupno je, dakle, od tih funkcija mogao mjesečno zaraditi čak 33.000 kuna! Danas je izgubio sve dužnosničke i menadžerske funkcije.
Felak: Nisam u sukobu interesa
U Zakonu o sprečavanju sukoba interesa stoji kako dužnosnici smiju biti članovi upravnih i nadzornih tijela, ali bez prava na naknadu i primanje dara. Felak je, tako, mogao biti šef Komore, ali bez kune naknade. S obzirom da je u međuvremenu prestao biti dužnosnik, Povjerenstvo za sukob interesa nije mu izreklo nikakvu sankciju.
Damir Felak, istaknuti koprivnički HDZ-ovac, ne smatra da je bio u sukobu interesa jer, kaže, ničim nije pogodovao jednoj ili drugoj strani.
– Na mišljenje Povjerenstva odgovorio sam u roku, a što je dalje odlučeno, iskreno ne znam. To se odnosi na razdoblje od kojeg je prošlo godinu i pol. U svojoj imovinskoj kartici u trenutku stupanja na javnu dužnost naveo sam da sam i predsjednik Hrvatske komore inženjera šumarstva. Sve sam naveo maksimalno transparentno i nitko do nedavno oko toga nije dizao nikakvu buku niti postavljao pitanja – ističe Felak.
Dodao je kako je i sam zatražio mišljenje Povjerenstva u studenom 2011. godine na što nikada nije dobio odgovor, a po zakonu, ističe, morali su mu odgovoriti u roku od 15 dana.
– Da su tada utvrdili da postoje elementi sukoba interesa, ja bih sigurno odstupio s funkcije predsjednika Hrvatske komore inženjera šumarstva jer ne želim kršiti zakon. Mislim da sukob interesa ne postoji u mom slučaju jer nisam bio vlasnik nikakve privatne tvrtke, niti sam kome pogodovao. Zanimljivo je kako se slična problematika pokrene svaki put uoči izbora kao što je bio slučaj i u studenom 2011. godine – istaknuo je Damir Felak.
Mršić i Podravka i dalje šute
Nakon objave mišljenja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa kako se Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, malo požurio s preuzimanjem upravljačke funkcije te tvrtke, u kompaniji je nastala tišina. Naime, prošlog smo tjedna pokušavali doći do izjave Dubravka Štimca, predsjednika Nadzornog odbora Podravke i nismo uspjeli. Zvonimir Mršić nije se javljao na mobitel, a odgovor na upit poslan e-mailom nismo dobili iako nam je u odjelu Korporativnih komunikacija obećano da će nam biti dostavljen do petka.
U petak smo cijeli dan pokušavali dobiti nekog u tom odjelu na fiksni telefon koji je desetak puta odzvonio do kraja, no nitko se nije javljao. Pokušali smo preko centrale Podravke i na broj mobitela Marinke Akrap, direktorice korporativnih komunikacija, ali ni ona se nije javljala na telefon. (mm, rm)