SVE JE TOPLIJE Meteorologinja: Lani smo u Podravini izmjerili najvišu temperaturu otkako je tu mjerimo

Egzaktni podaci doista potvrđuju promjenu klime u koprivničkoj Podravini


Autor: podravski.hr — 22.07.2018. / 15:23 Aktualno

Koprivnička meteorologinja Vesna Kadija Cmrk

Svi svjedočimo kako se klima prilično promijenila u zadnjih desetak godina i kako više nema blagog prijelaza iz zime, koja je uglavnom bez snijega u studenom i prosincu, i ljeta, koje nastupi naglo već u svibnju.
To nije samo subjektivni dojam. Koprivničanka Vesna Kadija Cmrk, koja radi kao meteorologinja u Podravci, veli kako egzaktni podaci doista potvrđuju promjenu klime u koprivničkoj Podravini.zu
– Nakon 2000. godine događaju se nevjerojatne stvari. Na našem području prije nismo bilježili toplinske udare, a to su razdoblja dulja od desetak dana u kojima je dnevna temperatura neprestance iznad 30 stupnjeva Celzijevih. Od 2000. do danas zabilježili smo 48 slučajeva toplinskog udara. Iz kategorije potpuno neugroženog područja kad su u pitanju toplinski udari tako smo prešli u kategoriju umjereno ugroženih – veli Vesna Kadija Cmrk.
Ona prati vremenske prilike na nekoliko lokacija u Koprivnici i okolici za potrebe uzgoja na Podravkinim pokusnim poljima. Od 1987. godine do danas ima zabilježene sve podatke, a veli kako je najmanje 30 godina neprekidnog motrenja potrebno da se može konstatirati je li došlo do kakvih promjena.
Lani je izmjerila najvišu temperaturu u trideset i nešto godina – u Đelekovcu je 3. kolovoza prošle godine u 16 sati bilo rekordnih 40 stupnjeva Celzijevih.

Više o dramatičnim klimatskim promjenama u našem kraju čitajte u ponedjeljak u Podravskom listu.

FOTO: NIKOLA WOLF