Sve je više debelih, poseban problem razvio se i među mladima

Motoo ovogodišnjeg Svjetskog dana debljine je “Svi trebamo djelovati”, a iz inicijative smatraju kako poruku trebamo shvatiti ozbiljno, budući da smo uz Maltu najgori u Europi, prenosi SiB.net.

Porazne statistike ukazuju kako čak 65 posto naših građana ima prekomjernu tjelesnu težinu ili su debeli. Zabrinjava i činjenica da se problem pojavljuje u sve mlađoj životnoj dobi.

– Imamo ambulantu za liječenje debljine, imamo program strukturirane edukacije putem naše dnevne bolnice, ali isto tako mogućnosti endoskopskog i kirurškog liječenje debljine – rekli su iz KBC Rijeka.

Rješenje leži u manjem unosu kalorija, kao i u većoj potrošnji, ističu. Prema statistikama iz 2003. godine, svako peto dijete bilo je preuhranjeno, dok se prema posljednjim dostupnim podacima ta statistika još pogoršala, i prema njoj od debljine pati svako treće dijete. Poseban apel upućen je roditeljima:

– Svaki roditelj može već danas brinuti o tome kako se njegovo dijete hrani i koliko se njegovo dijete kreće. To su dva osnovna elementa – rekao je Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

Osnovana je radna skupina koja priprema nacionalni Akcijski plan za prevenciju debljine svih uzrasta, međutim, iz inicijative poručuju kako svatko može djelovati po svom vlastitom:

– Nastavimo li se debljati, u idućih 30 godina životni vijek u Hrvatskoj skratit će se za čak tri i pol godine. Svatko može krenuti u prevenciju svoje debljine i to već danas – zaključuju u članku.

Foto: Ilustracija/Pixabay

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI