Sve je više ovisnika o kocki u našoj županiji pa kreće grupa podrške

Klub liječenih alkoholičara Centar Koprivnica u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, te Gradom Koprivnicom i Općinom Legrad, nedavno je organizirao tribinu pod nazivom Pomozimo mladima da se odgovornije nose s ovisnostima. Uz dr. Davorku Gazdek, subspecijalisticu iz alkoholizma i drugih ovisnosti iz našeg Zavoda, predavač je bio i prof. dr. Zoran Zoričić, specijalist psihijatar, supbspecijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti Klinike za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice te predsjednik Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako nam je rekla viša medicinska sestra Jasna Đurđic, terapeutkinja u Klubu, osim našeg, sudjelovali su i klubovi iz Međimurske i Varaždinske županije, no i zdravstveni djelatnici i stručnjaci iz naše županije poput ravnateljice Zavoda Draženke Vadla, Dr. Gašparić Sikavica, voditeljice odjela Psihijatrije naše bolnice, dr. Tomasa, psihijatra, ali i učenika medicinske škole, koji će biti promotori u borbi protiv ovisnosti. Dr. Gazdek iznijela je podatke o broju ovisnika i pojedinim vrstama ovisnosti u našem kraju, iz kojih je vidljivo kako je najviše ovisnika o duhanu, slijede alkohol i kocka te droge. I to sintetske droge, vrlo opasne, o kojim se premalo zna, kao i o njihovu štetnom utjecaju na organizam.

– Velika je odgovornost na roditeljima, jer se djeca poistovjećuju s njima. Najopasnije je doba adolescencije, 15-16 godina, kad mladi počnu izlaziti, žele se dokazati i pripadati većini. U to vrijeme mladi eksperimentiraju sa svim dostupnim sredstvima, a učestalo konzumiranje dovodi do pada tolerancije i odlaska u ovisnost. Također, u ovo doba pandemije, online nastave, ograničenog druženja, mladi sve češće bježe u virtualni svijet videoigrica, klađenja i kocke. Roditeljima vrlo dugo treba da ih otkriju, najčešće se to dogodi kad im počnu nestajati stvari i novac – kazala je dr. Gazdek i dodala da tada vrlo rijetki reagiraju jer se boje stigme.  

– Vjeruju obećanju da će prestati, a znamo da su ovisnici nekritični i zarobljeni u paklu ovisnosti. Stoga je važno educirati mlade, naročito medicinare, koji će se u svom radu susretati i pomagati ovisnicima. Oni će prvi detektirati problem. Mladi će svoj problem prije povjeriti svojim vršnjacima nego roditeljima, a što se ovisnost prije otkrije, brži je i oporavak – kazala je dr. Gazdek.

Prof. Zoričić u svom je izlaganju istaknuo kako su međuobiteljski odnosi najvažnija karika u prevenciji ovisnosti. Otac kao autoritet, bez popuštanja, a majka, nježna i topla, koja će svojom ljubavi čuvati i izbalansirati  obiteljske odnose. Ovisnostima najviše pogoduju disfunkcionalne obitelji.

Inače, KLA centar Koprivnica djeluje neprekidno već 52 godine.  Broji 60-ak članova svih dobnih skupina.

– Važno je naglasiti da je to obiteljski klub, jer je podrška obitelji vrlo važna u promjeni načina života i motiv za apstinenciju. Članovi nam dolaze nakon liječenja u zdravstvenim ustanovama ili po osobnoj odluci za prestanak pijenja. Stručni dio vode terapeuti uz veliku pomoć naših apstinenata čija su iskustva i savjeti neprocjenjivi. Naš se rad ne odvija samo u prostorijama kluba, nego putujemo, družimo se, sudjelujemo na raznim manifestacijama. Primjerice, nedavno smo bili na izletu na Plitvičkim jezerima, koja su oduševila naše članove, a neki su istaknuli kako zbog naših prirodnih ljepota vrijedi apstinirati.  Imamo i prijatelje među ljudima koji nemaju problema s ovisnošću, a s nama su. U ovoj godini pandemije, kad su komunikacije među ljudima bile svedene na minimum, došlo je do znatnog porasta ovisnosti o alkoholu i kocki, naročito među mladima. Sve više ih se javlja u klub i to uglavnom žena – rekla nam je Jasna Đurđic, terapeutkinja u Klubu. Dodaje, naša lokalna zajednica prepoznala je taj problem i u suradnji s eminentnim stručnjacima uskoro kreće i grupa koja će pružati stručnu pomoć osobama ovisnima o kocki.

– Stoga smo i organizirali ovu tribinu kako bismo se dodatno educirali. Ovakve su tribine benefit, ne samo za članove našeg kluba koji su i roditelji, nego naročito za mlade koji će se prepoznati u tim izlaganjima, biti oprezniji te pomoći sebi i drugima – kazala je Jasna Đurđic.  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI