Sve na jednom mjestu: Izdana publikacija o utvrdi Stari grad

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muzej grada Đurđevca izdao je edukativnu publikaciju o utvrdi Stari grad, a projekt su sufinancirali Ministarstvo kulture i grad. U publikaciji je prvi put napravljena 3D vizualizacija utvrde čiji je autor Zoran Tokić, konzervator i restaurator, a izdanje obuhvaća i fotografije svojevrsnog svjedočanstva o vremenu koje je ostavilo trag stoljeća unatrag te usporedbu s njenim današnjim izgledom.

U dio projekta uključena je bila i Osnovna škola Đurđevac i to nastavnik likovne kulture Zoran Vidaković te učenici koji su temeljem naučenog o utvrdi i fotografija sami oslikali pojedine detalje Starog grada. Izdvojene su cjeline koje prezentiraju povijest utvrde i njezino značenje s izdvojenim arhitektonskim detaljima.

Zanimljivo je da sve to prati i arhitektonski pojmovnik koji je izradila kustosica Tea Krnjak Buković, što će čitatelju istovremeno dati i opis, odnosno značenje pojedinog detalja na utvrdi.

-Nastojali smo da publikacija čitateljima bude zanimljiva, edukativna, ali istovremeno i sažeta, gdje se isprepliću tekstualni sadržaji upotpunjeni fotografijama. Ovo je vrijedan doprinos povijesnom, kulturološkom i turističkom sagledavanju značenja utvrde Stari grad, kao i promocija samog grada Đurđevca. Ona istovremeno svjedoči o brizi i zalaganju lokalne zajednice, prvenstveno grada, kako se njezin život može nastaviti dalje uz adekvatne sadržaje i inovativnosti u njezinoj prezentaciji – kaže Edita Janković Hapavel, ravnateljica gradskog Muzeja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI