Sve o pozadini šokantnog uhićenja Radovana Kneževića: U pritvoru zbog curice kojoj je predavao u školi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bivši gradski vijećnik, dugogodišnji predsjednik Mjesnog odbora Bakovčice, nekadašnji nogometni sudac, predsjednik društva  Crnogaraca “Budva” iz Koprivnice i nagrađivani učitelj iz  Bakovčica 60-godišnji Radovan Knežević, uhićen je u četvrtak zbog strašne optužbe da je seksualno zlouporabio dijete mlađe od petnaest godina.

Kako je priopćeno, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici “donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (60) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina”.

Škola u kojoj predaje (R. Knežević)

– Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu usvojila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila 60-godišnjaku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku – priopćeno je na internetskim stranicama Državnog odvjetništva.

Što se točno dogodilo nemoguće je otkriti. Kako smo neslužbeno doznali, Kneževića su prijavili roditelji djevojčice. Slučaj su prijavili policiji gdje su prijavu vrlo ozbiljno shvatili i dijete predali psihologu na procjenu. Nakon što je psiholog policijskim inspektorima rekao kako nimalo ne sumnja u priču djevojčice koja svoj iskaz nije mijenjala te je vrlo lucidno i emotivno prepričala sve detalje događaja koji je pretrpjela s učiteljem, policijski su inspektori u četvrtak pokucali na Kneževićeva vrata.

Bio je kod kuće, priveli su ga u svojstvu osumnjičenika na obavijesni razgovor u postaju, suočili ga s brutalno ozbiljnom optužbom te ga uhitili, a sljedećeg ga prepratili na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici. Kako bi istražitelji neometano obavili posao, određen mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku.

Dakle, nakon što tužitelji službeno ispitaju sve osobe povezane s događajem, uhićeni Knežević neće izaći iz istražnog zatvora bio on kriv ili pak potpuno nevin.

Kako god bilo, priča o uhićenju poznatog učitelja i političara, koji je svako malo ‘iskakao iz paštete’ u javnosti, sve je šokirala. Inače, Knežević je dobitnik godišnje državne nagrade Ivan Filipović za 2012. godinu u području osnovnog školstva za promicanje međunarodne suradnje i uređenja okoliša škole, najviše priznanje pedagoške struke koje se može dobiti. Krešo Grgac, ravnatelj Osnovne škole Braća Radić u čijem je sastavu Područna škola Bakovčice u kojoj je Radovan Knežević dugogodišnji učitelj mješovitog razreda, bio je suzdržan od komentara.

Kao i svi prosvjetni radnici, Grgac se nalazi na godišnjem odmoru te je na naše pozive mobitelom i SMS poruke odgovorio samo kako će “škola postupiti prema zakonu” te nam poželio ugodan vikend dajući do znanja da više ne želi komunicirati s novinarima.

Nije tajna kako je Radovan Knežević uz svoje jako političko djelovanje i istaknuto, usudili bi se reći, nametanje svog ‘lika i djela’ u javnosti, stekao i mnogo neprijatelja. Upravo taj argument spominju mještani Bakovčica s kojima smo razgovarali .

– Čujte, ovdje živim kratko, tek nekoliko godina, živim blizu škole, poznajem Radovana i nikada mi se nije zamjerio niti sam o njemu nešto krivo čula. Mislim da je to nečija osveta, namještaljka da mu se napakosti – kazala nam je mještanka Bakovčica s kojom smo razgovarali.

Kako je riječ o malom mjestu, zbog osjetljive prirode kaznenog djela za koje je osumnjičen, mještani su s velikim oprezom pričali s nama. Pažljivo se kroz njihove riječi razabiralo velika sumnja je li njihov učitelj zaista sposoban učiniti tako nešto. Veliko nepovjerenje osjetili smo u dvorištu jedne obiteljske kuće u Bakovčicama gdje su dvije žene iz nekog razloga zabranile svojim muževima da pričaju s novinarima Podravskog lista.

Jedna žena s kojom smo pričali u Bakovčicama rekla nam je kako Radovana Kneževića nimalo ne voli, da joj se strašno bio zamjerio, da je zapravo ne čudi ovo što se dogodilo te da bismo trebali pitati je li do sada bilo kakvih prijava protiv njega. Naši kolege došli su do povjerljivih informacija da je protiv Radovana Kneževića doista u školi podneseno nekoliko prijava zbog njegova navodno nepoćudnog ponašanja, kojima se ravnatelj Grgac nije bavio. Točnost tih navoda kod ravnatelja nismo uspjeli provjeriti zato što više nije htio komunicirati s nama.

Druga ključna briga koja muči mještane Bakovčica je budućnost njihove škole koju pohađa tek nekolicina učenika i koja postoji u tom prigradskom mjestu samo zahvaljujući Radovanu Kneževiću i njegovu entuzijazmu. Odavno je bilo u planu ukidanje te škole i organiziranje prijevoza učenika na nastavu u matičnu “drugu osnovnu” školu u Koprivnici.

Prema zakonu, ako istraga dovede do podizanja optužnice i suda i ako bude proglašen krivim, Radovan Knežević može biti kažnjen od jedne pa do osam godina zatvora. Prijavljen je po točki šest članka 158. Kaznenog zakona koji se bavi spolnom zlouporabom djeteta mlađeg od 15 godina i prema kojoj se tereti za neku vrstu bludne radnje.

Tako možemo samo nagađati je li Radovan Knežević osumnjičen da je dirao djevojčicu po intimnim mjestima, pred njom zadovoljavao svoju pohotu ili pak počinio neki drugi oblik bludne radnje na štetu nedužnog djeteta. No, ako i optužbe protiv njega budu odbačene ili pak nakon postupka bude oslobođen svake krivnje, mrlja zbog sumnje da je riječ o seksualnom prijestupniku nikad neće izblijediti.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI