SVE SE POŠEMERILO Liječnici upozoravaju alergičare: Oprez, zrak je već prepun peludi drveća

Treba početi s redovnom terapijom, upozoravaju liječnici


Autor: podravski.hr — 29.01.2018. / 16:01 Aktualno

Ilustracija / Alergičari će morati na terapiju već u siječnju, upozoravaju medicinari

Iako je prema peludnom kalendaru pojava sezonskih alergija trebala početi tek sredinom veljače, iz koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da su već sad u zraku zabilježene visoke koncentracije peludi drveća.
Tomu je zasigurno pridonijela neobično topla zima, odnosno proljeće usred siječnja koje nas prati već neko vrijeme i čini se da od prave zime zasad još ništa. Zbunilo je to i biljke koje su prerano krenule s vegetacijom.
– U zraku se trenutno nalazi pelud lijeske, johe, čempresa i jasena s dominacijom visokih koncentracija lijeske. Osobe alergične na navedene vrste peludi mogu očekivati pojavu simptoma alergijske reakcije te stoga trebaju pojačano pripaziti i redovito uzimati propisanu terapiju – poručili su alergičarima iz Zavoda za javno zdravstvo.
U tu svrhu izradili su Peludni kalendar te Alergijski semafor, dostupne na internetskim stranicama Zavoda za javno zdravstvo Koprivnica. Dok kalendar govori o periodima cvatnje pojedine biljke, semafor govori o vrsti i koncentraciji peludi u zraku na području županije iz dana u dan.
– Prognoze pomažu osobama alergičnim na pelud u planiranju dnevnih aktivnosti, pravovremenom liječenju, ublažavanju simptoma sezonskih alergija te poboljšanju kvalitete života – kažu u Zavodu. (mi)
FOTO: ARHIVA