SVE SE POŠEMERILO Najcjenjenije gljive, pravi kapitalci, počele rasti usred grada. I vlasnik kuće u čudu

Smrčci su, inače, prava poslastica i jedna od najcjenjenijih gljiva u Hrvatskoj


Autor: podravski.hr — 02.05.2018. / 11:21 Stil

Ranko Celiščak Cvele sa smrčkom kapitalcem pronađenim u dvorištu

Zakašnjelo proljeće koje se brzo pretvorilo u ljeto utjecalo je i na rast gljiva. To se vidi na dvije najpoznatije i najcjenjenije vrste gljiva u Podravini – smrčke i vrganje. Smrčci su, inače, prava poslastica i jedna od najcjenjenijih gljiva u Hrvatskoj.
Smrčci i smrčkovice, koji inače dolaze u rano proljeće te su poznati kao gljivarski vjesnici proljeća, počeli su se pojavljivati tek u travnju, a tek sad niču kapitalni primjerci smrčaka, koji su se pojavili i u dvorištima usred Koprivnice.

Smrčci niknuli usred Koprivnice

– Pronašao sam lijepe primjerke smrčaka u svojem dvorištu. Moram reći, lijepo iznenađenje – rekao je Ranko Celiščak Cvele, poznat nogometni trener u čijem su se dvorištu ovih dan pojavili pravi kapitalci.
S druge strane, u prirodi su počeli nicati i vrganji, koji su poznati kao ljetna vrsta gljiva koja je u pravilu dolazila nešto kasnije u godini. Visoke temperature za ovo dobo godine i mnogo vlage razveselili su ljubitelje gljiva koji su pohrlili u prirodu. Kako doznajemo, prvi lijepi primjerci ljetnog vrganja pronađeni su ovaj tjedan kod Koprivnice, na sunčanim obroncima Bilogore. Točnu lokaciju, naravno, ne smijemo otkriti. (md)

Vrganj pronađen ovaj tjedan na obroncima Bilogore

FOTO: NIKOLA WOLF