Sve što ste htjeli znati o depresiji nakon godišnjih odmora…

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Godišnji je odmor pri kraju, ili je završio? Razmišljanje i odlazak na posao u vama budi depresiju. Poput živih filmskih slika koje se raspršuju kada se upale svjetla, vaša sjećanja počinju stvarati snažan kontrast između slatkog užitka „što je bilo“ i manje privlačnog „što je sada“.

Pri ponovnom ulasku u rutinu svakodnevice doživljavamo razdoblje prijelaza i privikavanja natrag na poznate ritmove života, lokalne prepirke, kulturne, zemljopisne i klimatske razlike koje se neočekivano otkrivaju kao da nam je prvi put. Depresija nakon godišnjeg priznato je stanje koje se očituje teškom nostalgijom, gubitkom ili rastom apetita, tugom, teškoćama koncentracije, mislima kako vas nitko ne razumije i kako trebate podršku, a simptomi su obično jači što je odmor dulje trajao. Sve više ljudi prepoznaje navedene simptome po povratku u svakodnevnu rutinu, no to nije razlog za uzbunu jer već nakon tjedan do dva simptomi nestaju, a vi se vraćate u svoj uobičajeni život. Ako simptomi potraju dulje, uzrok je možda nešto drugo, stoga kontaktirajte svog liječnika.

Kako kratko razdoblje odmora može dovesti do takvih poteškoća? Odnosno, pitamo se koja je svrha u svemu onome užitku godišnjeg odmora, kad se čini dvostruko težim suočiti se sa životom nakon povratka s odmora? Povratak se, nažalost, ne može izbjeći, no ono što možemo jest pripremiti se unaprijed za radni ritam nekoliko dana prije povratka na posao. To bi uključivalo odlazak na spavanje kao da radimo nekoliko dana prije stvarnoga posla, vraćanje na uobičajen ritam hranjenja (i pijenja) kao prije odmora i nastojati doći s odmora koji dan ranije kako bismo se aklimatizirali. 

Dajte si vremena

Ne osjećajte se frustrirano ako je vaš kolega odmah krenuo u petoj brzini obavljati poslove kao da s posla nije niti otišao. Vrijeme prilagodbe je individualno. Budući da tijekom odmora vrijeme teče drugačije, povratkom u rutinu može vam se činiti kao da ništa ne stižete i baš sve vam pada teško. S poslom počnite postepeno, obavljajući prvo lakše zadatke poput čitanja i odgovaranja na elektroničku poštu, što će vas motivirati za zahtjevnije zadatke. 

Integrirajte nova iskustva u svoj život

Uključivanjem najboljih dijelova vašeg odmora u svoju svakodnevnu rutinu, možete sjećanje napraviti trajnom, živućom strukturom u vašem umu i životu, tako da ne ispari već pri prelasku naplatnih kućica. To može biti odluka o pečenju ribe svaki tjedan kod kuće jer ste u njoj toliko uživali tijekom godišnjeg odmora ili učenje španjolskog jezika i kulture (ako ste, primjerice, bili u Španjolskoj) tako da upišete tečaj jezika ili pratite španjolske vijesti i televiziju. Za održavanje tog načina života morate biti uporni , no pomoći će i posjet ribljem restoranu ili gledanje španjolskog filma ako već ne stignete drugo.

Zamišljate se kako uživate na nekom lijepom mjestu…

Istraživanja u neuroznanosti pokazala su da već i samo mentalno zamišljanje mjesta gdje se osjećate dobro donosi pozitivne učinke. Imaginacija, kada se svjesno koristi da vas dovede u opušteno stanje uma, može proizvesti osjećaj koji će prevladati stres i anksioznost. Neće biti naodmet, svako toliko, zamišljati se s nogama u plićaku na vašoj omiljenoj plaži uključivši sva osjetila – miris, opip, vid i sluh…

Planirajte svoje sljedeće putovanje

Prema istraživanjima, samo planiranje putovanja može dovesti do poboljšanog raspoloženja. Stoga, umjesto da očajavate jer ćete narednih godinu dana sjediti u uredu, podignite si raspoloženje proučavajući sljedeću potencijalnu destinaciju ili pak gastronomiju nekog lokalnog vikend-odredišta na što nećete morati dugo čekati.

MN: Pronađite vremena za opuštanje Nije uvijek moguće pronaći novac ili sredstva za izbjegavanje svakodnevne rutine, ali postoje jednostavni načini za prenošenje daška odmora i kod kuće. Vruća kupka ili tuš prirodni su oblici opuštanja koji također mogu smanjiti osjećaj usamljenosti. Osim toga, uvijek možete otići na kratku šetnju, za što istraživanja pokazuju da može podići vaše raspoloženje čak i kada ga najmanje očekujete. (stampar.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI