Sve što vas zanima o herpesu: Jedna od najčešćih virusnih bolesti kože

Piše dr. Ivo Belan

Jednostavni herpes ili herpes simplex jedna je od najčešćih virusnih bolesti kože. Više od 60 posto ljudi inficirano je virusom herpesa i ostaju nosioci tog virusa čitavog života, a da ne pokazuju znakove bolesti. Osim na koži, bolest se može pojaviti na sluznicama, u očima, središnjem živčanom sustavu.

Kako izgleda ta bolest

Na usnicama, oko usta, nosa, na licu, bradi, obrazima, oko uha, na očnim kapcima ili u području genitalija (ali može i na bilo kojem dijelu tijela), akutno izbijaju mjehurići bistrog sadržaja. Prije izbijanja mjehurića bolesnik na tim mjestima osjeća napetost kože. Ubrzo se sadržaj mjehurića zamuti, oni pucaju, osuše se i pretvore u krastice koje nakon desetak dana otpadaju. Postoje neki nadražajni faktori koji u pojedinim situacijama mogu provocirati izbijanje herpesa. To su bolesti praćene povišenom temperaturom, intenzivno sunčanje ili ultraviolentno zračenje, infekcije dišnog sustava, jake hladnoće, poremećaji probave, šetnje po vjetrovitom vremenu, emocionalni stresovi, uzimanje nekih namirnica, duševna napetost,veći fizički napor, menstruacija, itd. Nakon što jedan napad herpesa prođe, virus se može zadržati u nervnim završecima i nakon nekog vremena može se opet aktivirati i ponovo izazvati bolest.

Ni najmanje bezazlena bolest

Po ovome što ste do sada pročitali, mogli biste pomisliti da je herpes bezazlena bolest. Međutim, to nije tako. Smještaj herpesa na genitalnom području naročito je neugodan. U muškaraca se javlja na penisu i u mokraćnoj cijevi, a u žena na velikim usnama, u vagini i na grliću maternice. Od svih slučajeva bolesti prenesenih spolnim putem, na genitalni herpes otpada 10 do 15 posto. Genitalni herpes u trudnoći je izuzetno opasan. Trećina takvih trudnica će pobaciti, trećina do polovice novorođenčadi koja su prošla kroz inficirani porođajni kanal će umrijeti, a polovica koja preživi imat će oštećenje mozga. Ako ste imali genitalni herpes, obavijestite o tome vašega ginekologa. Osim toga, poznato je da žene koje su imale genitalni herpes, pet do osam puta vjerojatnije mogu dobiti rak grlića maternice. Za takve je žene preporučljivo da obave pregled vaginalnog razmaza bar jednom godišnje. Ako bilo koji od partnera ima genitalni herpes, bilo bi razumno i fer upotrebljavati prezervativ za vrijeme spolnog odnosa.

Znatno rjeđe, ali ništa manje opasno,virus herpesa može izazvati infekcije očiju, mozga, sluznice usta, kožni ekcem i rijetke, ali ozbiljne infekcije u djece.

U očekivanju efikasnog lijeka

Nažalost, pravi efikasni lijek koji bi svladao virus herpesa do danas još nitko nije uspio pronaći. U blažih i umjereno težih oblika najvažnije je spriječiti bakterijsku infekciju, a to znači držati mjesto oboljenja čisto i suho. Mogu se primjenjivati antibiotske masti, kombinirane s kortikosteroidima ili cinkova mast. Na raspolaganju je i posebno cjepivo.

Na mnogim mjestima u svijetu u tijeku su intenzivna ispitivanja i istraživanja kako bi se našlo način za kontrolu tih bolesti i opasnih virusa. Zasad, postignuti rezultati tek obećavaju.

Dr. Ivo Belan
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI