Sve više ljudi alergično je na ovu namirnicu – a gotovo svi ju jedemo!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Broj ljudi preosjetljivih na sezam neprestano se povećava, što je potvrdilo i nedavno istraživanje na Sveučilištu Northwestern u Chicagu. Analizirajući podatke o zdravstvenom stanju više od 80.000 osoba širom SAD-a, znanstvenici su ustanovili da je alergija na sezam znatno raširenija nego što se dosad smatralo. Na temelju tog istraživanja procjenjuje se da je samo u toj zemlji više od milijun i pol ljudi alergičnih na sezam.

Sezam se nalazi među glavnim prehrambenim alergenima i na listi Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), kao i Hrvatske agencije za hranu (HAH). Štoviše, propisi Europske unije nalažu da prisutnost sezama kao mogućeg alergena mora biti jasno naznačena na ambalaži prehrambenih proizvoda. No, za razliku od EU, mnoge druge zemlje (uključujući SAD) nemaju tako izričite propise o prisutnosti sezama, pa je on u brojnim namirnicama takozvani skriveni sastojak, zbog čega ga je još teže izbjeći. Također valja uzeti u obzir da je sezam prisutan u nekim prehrambenim suplementima i ljekovitim pripravcima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI