Svečano otvoren arheološki park „Iovia – Ludbreg“

U Ludbregu je danas svečano otvoren arheološki park „Iovia – Ludbreg“ kao jedan od najvećih i najvažnijih projekata u gradu. Muzej je otvorila ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek uz gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića i ravnateljicu restauratorskog zavoda te počasnu građanku grada Ludbrega, doktoricu znanosti Tajanu Pleše.

-Nije svaki dan da se otvaraju ovako, uređeni, istraženi i prezentirani arheološki lokaliteti koji su uređeni po svim međunarodnim standardima i izgledaju onako kako treba razvijati i upravljati arheološkim parkovima. Ovaj lokalitet kao i drugi projekti koji su financirani sredstvima Europske unije imaju važnu turističku komponentu i kad se smiri situacija s pandemijom ovo će sigurno biti jedan od razloga da posjetitelji dođu u Ludbreg. Zaista je pravo zadovoljstvo u ovom vremenu svjedočiti jednom ovakvom događaju i vjerujem da je današnje otvorenje ohrabrenje i najava povratku života kakvog smo poznavali prije pandemije – rekla je između ostalog na otvaranju ministrica Obuljen Koržinek i zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji i podupirali projekt.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić rekao je kako je Ludbreg grad koji je prepoznat po korištenju europskih sredstava te da je projekt arheološkog parka jedan od najvažnijih realiziranih gradskih projekata.

– Ovaj projekt je za nas bio prvi veliki prijavljeni projekt koji je pretvorio Ludbreg u grad europskih projekata. Sjećam se koliko je truda i vremena uloženo od svih koji su radili na prijavi da bi prijavu na kraju predali zadnji dan i na taj način zakucali na vrata Europe. Projekt je na svu sreću odobren i dobiveno je 14,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava, dok je ostatak stigao iz Ministarstva regionalnog razvoja i grada Ludbrega. Na kraju će vrijednost biti blizu 19 milijuna kuna. Važnost projekta je s druge strane neprocjenjiva jer time aktiviramo sve svoje potencijale i turističke i gospodasrke i prezentiramo Ludbreg kao bogato mjesto u kojem posjetitelji imaju što vidjeti – rekao je u dijelu svog obraćanja gradonačelnik Bilić te zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji projekta.

Okupljenima se obratila i ravnateljica restauratorskog zavoda te počasna građanka grada Ludbrega, doktorica znanosti Tajana Pleše koja je u emotivnom govoru naglasila kako se ovakvi parkovi otvaraju iznimno rijetko te kako je velika čast biti dio toga.

Više o cijelom parku i sadržaju možete pročitati u velikom razgovoru Podravskog lista s dr.sc. Tajanom Pleše na poveznici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI