SVESTRANA MARIJANA IMA BROJNE HOBIJE: Uzgajam voće i uživam u motorističkim izletima

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Marijana Franjo (54) iz Molva svestrana je voćarica koja se, uz spašavanje starinskih sorata voća, bavi uzgojem lješnjaka. Prije deset godina krenula je u ekološki uzgoj lješnjaka koji se, kaže ona, pokazao isplativim. Ova sezona, unatoč prevrtljivom vremenu, bila je dobra za lješnjake pa je urod po sadnici od dva do šest kilograma.

– Pojedine sadnice u početku uzgoja bile su na meti divljači pa su manje i logično je da je na njima urod slabiji. No, kad se podvuče crta na kompletan urod, mogu biti zadovoljna ovom sezonom – priča nam Marijana.

U svom voćnjaku ima 500 sadnica i ne razmišlja o povećanju uzgoja jer bi to zahtijevalo dodatnu radnu snagu.

– U uzgoju mi pomaže suprug Ivan i 500 sadnica je taman da možemo sami obaviti potrebne poslove. Trebljana traje cijelu zimu i u tom poslu pomažu nam prijatelji, a često završava, kao i u nekadašnja vremena, pjesmom i plesom – dodaje Marijana Franjo.

Sav urod Marijana uspijeva plasirati na tržište kroz vlastitu prodaju pa nije prisiljena na suradnju s otkupljivačima. U prodaji, ističe Marijana, glavnu ulogu ima kći Andrea.

– Ona trenutno živi u Zagrebu pa je glavni grad i glavno tržište za naše lješnjake.  Čak možemo reći da je potražnja veća od uroda – kaže Marijana Franjo.

Svestrana Marijana planira se uskoro uključiti i u turističku ponudu jer je svoju rodnu kuću preuredila i pretvorila u smještajne kapacitete.

– Na imanju proizvodimo i razne domaće proizvode pa planiramo i to uključiti u ponudu smještajnih kapaciteta. Potražnja za smještajnim kapacitetima i u Podravini postaje sve veća pa ćemo se okušati i u turizmu – ističe Marijana Franjo.

Osim toga, neumorna Marijana velika je ljubiteljica motora i za sebe voli reći da je u duši prava motoristica. Zahvaljujući suprugu Ivanu često uživa i u putovanjima motorom. – Kad se ulovi malo slobodnog vremena od poslova na imanju, obvezno idemo na motorističke izlete koji su za nas najbolji odmor od užurbane svakodnevice – zaključila je Marijana Franjo.

Foto: Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI