Svi bi imovinu pokojne humanitarke, ali dvorište nitko ne bi održavao

Podravski list profile

Marija i Marinko Topolko iz Špoljarske ulice u Koprivnici već duže vrijeme muku muče s, kako kažu, džunglom koja je nastala u dvorištu kuće pokojne Mare Bareze, poznate Belupove menadžerice, humanitarke i osobe koja je bila u prijateljskim odnosima s mnogim političarima, pa i samim prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Topolkovi žive točno preko puta velikog Barezinog zdanja, a budući da već nekoliko godina njezino dvorište nitko ne održava, biljke su se razmnožile i raširile.

– Mi to više ne želimo trpjeti. Prošli tjedan u dvorište mi je dogmizala ogromna zmijetina, pa bila je duga sigurno metar i pol. Došla je iz dvorišta Mare Bareze. Pa kaj mislite, da je nismo vidjeli, u kuću bi nam ušla. Dobro da je muž bio doma pa ju je riješio. Sad sam sve cvijeće i grmove povezala tako da, ako se to opet dogodi, da je lakše vidimo – rekla je Marija.

Osim zmija, kaže Marija, sve je puno štetočina, komaraca i krpelja.

– Tu iza je potok. Ne moram govoriti kakva je to kombinacija s ovom džunglom u dvorištu preko puta. Ne možemo van izaći od komaraca, a već sam nekoliko puta ‘zaradila’ i krpelja. Dok je nevrijeme, dok puše vjetar, sve me strah da se neko od stabala ne sruši preko ceste u moje dvorište – veli Marija, ljuta na sve one koji su se nakon smrti Mare Breze pomamili za njezinom imovinom, ali kad bi je trebalo održavati, onda nikog nema.

– Komunalni radnici kose s vanjske strane ograde, no to nije problem, problem je ovo unutra. Od strane potoka to se već sve nagnulo nad potok, a nitko ništa ne poduzima. Pa zašto komunalni redari nešto ne naprave, da malo to stave pod kontrolu jer ovo više nema smisla. Vjetar svo lišće i iglice od bora nanese u naše dvorište. Da samo netko to malo obreže ili poprska nečim da se taj drač posuši, već bi bilo bolje – veli Marija.

Kako smo se i sami uvjerili, dvorište je zapušteno, kuća je polako počela propadati, a priroda je učinila svoje.

Marija Topolko ispred kuće pokojne Mare Bareze

– Sve komunalije su otkopčane, a možda i bolje jer tako nešto ostaviti bez nadzora nije pametno. Nije naš problem što se sad ti neki rođaci spore oko imovine, ali itekako je moj problem kad mi zmije odande dolaze pred moja ulazna vrata. Nas više ne bude dok se ne raspetlja taj sud oko vlasništva, ali sad živimo kao u šumi – zaključila je Marija.

Upit o tome što se može učiniti po pitanju ovog problema poslali smo i u Grad Koprivnicu, a postupak kod takvih situacija je prilično dugotrajan.

– Nakon izvida situacije na terenu komunalnog redarstva, šalje se obavijest vlasniku nekretnine. U obavijesti je navedeno da ima rok od 15 dana da se uredi stanje okućnice koje je u njihovu vlasništvu. Ako nisu riješeni formalni vlasnički odnosi, ide se s novom obavijesti i zahtjevom prema trećoj osobi koja ima pravo žalbe na obavijest i zahtjev poslan od strane komunalnog redarstva. Zakon nalaže da se kao krajnji slučaj raspisuje javni natječaj radi odabira izvođača radova. Nakon odabira izvođača radova kreće se u navedenu radnju, ovoga puta, uređenje okućnice. Troškove snosi osoba vlasnik ili sljedbenik nekretnine – kažu u Gradu.

Podsjetimo, Mara Bareza umrla je u siječnju 2016. godine, a spor oko imovine još uvijek nije gotov. Naime, prema izjavama svjedokinja, Mara Bareza svu je imovinu ostavila Filipu Glavašu, a s takvom odlukom nisu se složili njezini rođaci, Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, koji su osporili njezinu oporuku, a sudski proces još uvijek traje.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti