SVI BI U KOPRIVNICU Sveučilište Sjever jedino je u državi već popunilo sve redovne upisne kvote

U Koprivnici će od jeseni studirati 800 studenata, za dvije do tri godine ta će brojka premašiti tisuću


Autor: podravski.hr — 03.08.2018. / 8:41 Aktualno

Još ima mjesta samo u izvanrednim kvotama

Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici može se pohvaliti kako je s čak dva svoja studijska programa ušlo među pet studija u Hrvatskoj koja su izazvala najveće zanimanje studenata. Studij fizioterapije u Varaždinu našao se tako na trećem mjestu s gotovo 500 prijava, a samo 20 slobodnih mjesta. Studij medijskog dizajna u Koprivnici peti je studij po izboru i na njega se prijavilo 136 studenata, a samo je 15 mjesta bilo slobodno.
– Sveučilište Sjever jedino je javno sveučilište koje je ove godine popunilo sve redovite kvote na prvom roku. Popunjenost izvanrednih kvota također je solidna. Spomenuti uspjeh dokaz je da se pročulo kako se radi na Sjeveru – ističe prorektor Sjevera Mario Tomiša i dodaje:
– To je individualizirani pristup svakom studentu, puno praktičnog rada i dobra suradnja s gospodarstvom. Naši studenti imaju priliku surađivati na projektima s Belupom, Komunalcem, Podravkom ili Koprivničkim poduzetnikom.
Od jeseni u Koprivnici kreću i nova dva studija, prehrambena tehnologija te gospodarska logistika. Kako i zašto? U našoj i Varaždinskoj županiji je Podravka, Vindija, niz manjih prehrambenih tvrtki i više od 20.000 OPG-ova.
– Od prvog dana rada Sveučilišta naša je velika želja bila da u suradnji s lokalnim tvrtkama pokrenemo studijske programe za koje gospodarstvo pokaže interes. Oba pokrenuta preddiplomska studija su u STEM području. Vrijedi spomenuti i da na Sveučilištu Sjever oko 90 posto studenata studira u STEM području, po čemu smo jedinstveni u državi – pojašnjava Tomiša.
Nije samo to novost, naime, od jeseni će se u nas školovati i doktori.

 

Prorektor Mario Tomiša

– Pokretanjem našeg prvog poslijediplomskog doktorskog studija Mediji i komunikacija završili smo proces izgradnje prve vertikale, koja daje mogućnost našim studentima da studiraju i završe preddiplomski, diplomski i poslijediplomski doktorski studij u istom gradu. To je iznimno značajno za naše Sveučilište jer će se pokretanjem doktorskog studija intenzivirati znanstveni i istraživački rad mladih znanstvenika u Koprivnici – otkriva prorektor Sjevera i kazuje kako će na doktorskom studiju predavati naši profesori, ali i najbolji profesori iz čitave Hrvatske, s nekoliko prijateljskih sveučilišta.
Interes je, kaže, značajan, a upisi će trajati do kraja rujna.
Treba podsjetiti i kako je već šest godina prošlo od osnivanja Medijskog sveučilišta u Koprivnici, kasnije Sveučilišta Sjever.
– Razvoj je bio strelovit. Krenuli smo s tri studijska programa u Koprivnici, a danas ih imamo deset: pet preddiplomskih, četiri diplomska i jedan poslijediplomski. U Varaždinu smo sa šest početnih programa došli na 15. U Koprivnici će od jeseni studirati 800 studenata, za dvije do tri godine ta će brojka premašiti tisuću – vjeruje Tomiša.
Prioritet Sjevera i dalje je razvoj infrastrukture u području studentskog standarda i znanstvenih i umjetničkih istraživanja. Nisu previše zadovoljni što niz stvari moraju raditi sami i financirati iz vlastitih sredstava, poput studentskog restorana. Po tome su, ističe, također jedinstveni u Hrvatskoj.
– Imamo oko 200 zaposlenika i više od 250 vanjskih suradnika. Trenutno se razvija niz projekata: znanstvenih, umjetničkih, ekoloških, infrastrukturnih, domaćih i međunarodnih, samostalnih i u suradnji s drugim znanstvenim ustanovama i gospodarstvom. Za sve te projekte potrebno je osmisliti i osigurati financiranje. Jedan od najprihvatljivijih oblika financiranja je putem EU projekata i fondova. Neki projekti prođu lakše i jednostavnije, a oko nekih se treba dodatno potruditi ili prilagoditi početne planove. Generalno, velik sam optimist, iako sam svjestan da mnogi različito doživljavaju rast i uspjeh Sveučilišta Sjever – dovršio je prorektor Mario Tomiša. (ib)
FOTO: NIKOLA WOLF