Svi “na iglama”: Čeka se odluka tko će u županiji dobiti 2,5 milijarde kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Europska unija pripremila je za Hrvatsku čak 22 milijarde eura za financiranje brojnih kapitalnih investicija te digitalizaciju do 2027. godine. Među njima bit će i mnogi projekti u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Samo iz višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) do 2027. spremno je 12,6 milijardi eura, a iz EU fonda „sljedeće generacije“ do 2026. godine još 9,4 milijarde eura. U tom paketu je i često spominjani fond za nacionalni plan oporavka i otpornosti vrijedan 6,5 milijardi eura. Šefica Europske komisije Ursula von der Leyen za nedavnog je boravka (NPOO) u Hrvatskoj premijeru Andreju Plenkoviću kazala kako su prijavljeni hrvatski projekti za NPOO „prošli procjenu“ i da nema zapreke da novac uskoro i dođe u zemlju.

Situacija je u stvarnosti ipak nešto drukčija. U razgovoru s upućenima u lokalnim javnim upravama, ali i ustanovama koje se bave EU fondovima, te onima koji imaju već pozamašno iskustvo u pisanju projekata, doznajemo kako je lako moguće da se do proljeća iduće godine još uvijek neće znati što bi od prijavljenih projekata moglo i dobiti sredstva te koji će uopće biti „hodogram“.

U Koprivničko-križevačkoj županije na fond za oporavak prikupljeno je čak 211 projekata koji su na kraju objedinjeni u završnih 25 projekata ukupne vrijednosti 2,5 milijarde kuna. Najznačajniji projekti su iz područja obrazovanja, zdravstva i energetske učinkovitosti te obnovljivih izvora energije.

Među prvotno prijavljenim projektima su, recimo učenički dom u Koprivnici, obnova i turistička prenamjena dvorca Inkey u Rasinji, proširenja vrtića diljem županije, sanacije odlagališta otpada, asfaltiranje pojedinih županijskih i lokalnih prometnica, ali i digitalizacija javne uprave te postavljanje širokopojasnog 5G interneta diljem županije. Čini se da bi naši projekti, prema predviđanjima, još jedno vrijeme mogli biti na čekanju.

Bivši pomoćnik ministra regionalnog razvoja i EU fondova, Koprivničanac Tomislav Jurendić, ipak je nešto optimističniji:

– Vjerujem da će natječaji, kad se to odluči, ići vrlo brzo – ističe Jurendić koji danas također piše i priprema EU projekte.

Smatra da postoji velik potencijal na našu županiju, no ističe da sve ovisi o spremnosti onih na čelu priče, ali i koliko će prijavljeni projekti biti spremni za financiranje. Misli da su infrastrukturni projekti koje smo prijavili na NPOO dobri, međutim, on to gleda drukčije…

Tomislav Jurendić

– Oni vam ne nose dodanu vrijednost poput razvoja tehnologija, ulaganja u istraživanja… Ono što izdvaja ove pakete pomoći jest da se traži neka nova razina novih znanja, pogotovo u tehnologiji – govori Jurendić koji spominje i primjer gradnje kampusa Mate Rimca, no on bi da svaka naša županija ima jednog „manjeg“ Rimca, umjesto jednog velikog u državi.

Koprivničko-križevačka županija, podsjetimo, u zadnjih je nekoliko godina povukla i osigurala milijarde kuna iz EU. Europskim novcem gradi se i obnavlja pruga od Križevaca do Mađarske, regionalni centar za gospodarenje otpadom, krenula je i aglomeracija, kreću i radovi na brzoj cesti od Križevaca…

Među silnim milijardama eura bit će novca i za poljoprivredu i ruralni razvoj. Jedan od iskusnijih u pisanju projekata, posebno za poljoprivrednike, je Vedran Dudaš koji je u međuvremenu proširio svoj obrt na petero zaposlenih.

– S obzirom na iskustvo i naše rezultate, zovu nas ne samo poljoprivrednici iz naše županije, nego diljem Hrvatske. Otprilike 90 posto naših projekata vezano je isključivo uz taj sektor – ističe Dudaš koji navodi kako su njegovi najveći projekti bili oni za nove farme i modernizaciju postojećih.

Kaže kako „stariji“ poljoprivrednici sve više prebacuju svoje farme na mlađe u obitelji, a oni imaju veliku želju modernizirati poslovanje. Dodaje kako se već recimo za farme s 40-ak i više muznih krava itekako isplati tražiti sredstva za robotizaciju. No, nije baš sve tako bajno, jedan od naših stočara, Kruno Prvčić iz Koprivnički Bregi. kaže da postoje problemi…

– Prvo, to je papirologija i vrijeme trajanja dok ne dobijete sredstva. Drugo, u posljednje vrijeme gotovo je nemoguće, barem nama u poljoprivredi, naći razumijevanje od banaka – kaže Prvčić koji navodi kako je teško naići na potporu banaka u predfinanciranju projekta, čak i kad je poljoprivrednik uredan platiša i kad se zna da je povrat sredstava od EU 70 ili 80 posto.

Upravo on ima gotovo sve spremno za modernizaciju i proširenje farme svinja, projekt je to koji se mjeri u više milijuna kuna, no nedostaje mu još samo jedna potvrda – ona banke, a ima još samo jedan dan do završetka natječaja. (ib)

Stiglo 33 milijuna bolnici, Piškornici, općinama…

I dok naši gradonačelnici, načelnici i župan čekaju vijesti iz Bruxellesa, finaliziraju se prijave na EU projekte iz paketa do 2020. godine koji su prolongirani zbog pandemije. Tako je u posljednjih 10-ak dana u našu županiju stiglo 33,6 milijuna kuna za 19 projekata. Najviše je stiglo u koprivničku Opću bolnicu, više od 11 milijuna kuna za energetsku obnovu zgrada. Deset milijuna kuna dobila je i Piškornica koja se priprema za gradnju regionalnog centra. Sredstvima iz navedenog paketa Kalinovčani (500 tisuća) i mještani Sv. P. Orehovca (1,6 milijuna), P. Sesveta (1,2 milijuna) te Gornje Rijeke (745 tisuća) će dobiti nove vrtiće, Ferdinandovčani (1,1 milijun) sanirati odlagalište smeća Orl, a Legrad promicati svoju baštinu (323 tisuće)… 

FOTO ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI