Svi pričaju o automobilima na struju, istražili smo koliko je takvih vozila registrirano u Podravini

Kako nam je rekao Marin Radmanović iz pravne službe CVH-a, tim podacima nisu obuhvaćena vozila koja su kao nova prvi put registrirana 2018. godine


Autor: podravski.hr — 02.01.2019. / 9:31 Aktualno

Podravkin elegantni Tesla jedan je od električnih automobila u županiji

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), prometnicama Koprivničko-križevačke županije ovog časa s ovjerenim tehničkim pregledom prometuje samo 19 vozila na električni pogon.

Kako nam je rekao Marin Radmanović iz pravne službe CVH-a, tim podacima nisu obuhvaćena vozila koja su kao nova prvi put registrirana 2018. godine. Takva vozila, objašnjava Radmanović, nisu dužna pristupiti redovnom tehničkom pregledu.

Najviše ima registriranih električnih automobila, njih 11. U istoj kategoriji registrirana su i tri automobila s takozvanim “hibridnim plug in” pogonom. Registriran je samo jedan moped na električni pogon i dva vozila koja imaju četiri kotača, a koriste se kao gospodarska. Osim toga, kao što je poznato, Koprivnicom voze i dva kombija za prijevoz putnika na električni pogon.

Prema mišljenju prometnih stručnjaka, električna vozila u Hrvatskoj tek će doživjeti uspon. Prijelaz na ekološki prihvatljiva vozila dio je nacionalne strategije, a država je i ove godine za kupnju električnih vozila dijelila poticaje. Kupnja električnih vozila stimulirana je u rasponu od 5000 do 80.000 kuna, no zbog velike navale sva su sredstva iskorištena do kraja travnja. (ke)

Agencija REA nabavila je nissana na struju

Komunalac ima električne mitsubishije

FOTO: NIKOLA WOLF