Švicarci glasaju o zakonima o oružju, poreznim olakšicama zbog pritiska izvana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ŽENEVA, 19. svibnja 2019. (Hina/dpa) – Švicarci u nedjelju glasaju o tome treba li nametnuti strože zakone o kontroli oružja i ukinuti porezne olakšice za međunarodne korporacije – dva referenduma koji bi švicarske zakone mogli uskladiti s međunarodnim i EU standardima.

Više od 27 posto švicarskog stanovništva posjeduje vatreno oružje – jedna od najvećih stopa posjedovanja oružja u zapadnoj Europi, prema podacima Sveučilišnog instituta za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Švicarski tradicionalni streljački klubovi i desničarska Narodna stranka protive se planovima o ograničenju vlasništva poluautomatskog oružja. Vlada tvrdi da nečlanica EU-a Švicarska mora slijediti strože zakone EU-a o oružju ili joj prijeti da bude isključena iz suradnje s EU-om o sigurnosnim i migracijskim pitanjima.

Oponenti su upozorili da plan vodi prema totalnoj zabrani privatnog oružja. Na drugom referendumu glasači odlučuju treba li Švicarska ukinuti porezne olakšice za multinacionalne tvrtke smještene u Švicarskoj te trebaju li radnici, tvrtke i država izdvajati veće doprinose za mirovinski sustav koji nema dovoljno sredstava. Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj – klub visoko industrijaliziranih država – zaprijetila je da će Švicarsku staviti na popis zemalja koje još ne provode najviše poreze na dobit.

Prema novoj švicarskoj politici strane zemlje plaćale bi istu poreznu stopu kao i domaće, no porezne stope općenito bi pale. Ljevičarske stranke planu se protive zbog očekivanog poreznog manjka. Kako bi osigurala njihovu potporu, vlada je porezno pitanje povezala s planom da se osiguraju mirovine. Prema nedavnim istraživanjima glasači naginju tome odobravanju zakona o kontroli oružja kako i poreznmirovinske reforme.

(Hina) xbv yps

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI