Svjetska ekskluziva iz ruku podravskog kipara: Dvije godine u betonu stvarao Isusa i apostole

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Petar Kolarić, samouki kipar iz Ždale, naselja na području općine Gola, prepoznatljiv po skulpturama od armiranog betona, uz pomoć sina Mihaela, studenta Likovne akademije, izradio je remek-djelo – prikaz Posljednje večere. Za potpuni završetak remek-djela, kaže Petar, potrebno je još odraditi sitne detalje i u proljeće će prikaz biti spreman za prodaju.

S Petrom je razgovarala ekipa Podravskog lista, a ova jedinstvena priča objavljena je u ponedjeljak u Podravskom listu u tiskanom izdanju…

Jedinstvena Posljednja večera

– S izradom Posljednje večere krenuo sam početkom prošle godine pa će stvaranje remek-djela ukupno trajati dvije godine. S ponosom mogu reći da je moj prikaz Posljednje večere jedinstven u cijelom svijetu. Još nitko nije uspio spojiti sve apostole, a moje djelo kroz izraze lica doslovno dočarava njihove osobine – ističe Petar Kolarić.

“Još nitko ovako nije uspio spojiti sve apostole”, kaže Petar

Svi koji su dosad vidjeli novi Petrov uradak oduševljeni su načinom na koji je dočarao posljednje druženje Isusa i njegovih učenika. I profesori s Likovne akademije, kao i svećenici, kaže Petar, potvrdili su da je izradio jedinstveni prikaz i da nema umjetnika u svijetu kojem je tako nešto pošlo za rukom.

– Velike zasluge pripadaju i mom sinu Mihaelu koji mi je puno pomogao. Sav naš trud itekako se isplatio – kaže Petar Kolarić.

San postao stvarnost

Za izradu remek-djela, dodaje on, pripremao se punih 20 godina jer otkako se počeo baviti kiparstvom, san mu je bio izraditi jedinstvenu Posljednju večeru.  Lani je, ističe on, osjetio da je došao trenutak da krene svoj san pretvarati u stvarnost.

Sa sinom Mihaelom ispred remek-djela

– Sad sam na vrhuncu svog stvaralaštva pa sam odlučio napraviti ono što nitko prije mene nije. U ove gotovo dvije godine bilo je dosta dana kad sam se noću budio i razmišljao što sve mogu poboljšati na svom djelu. Puno truda i energije uloženo je u moj prikaz jer mi je bio cilj da moji apostoli imaju dušu koju su imali i za svog života – kaže Petar Kolarić.

Impresivna je i težina Petrova uratka koja iznosi čak pet tona. Još se, kaže on, ne zna gdje će njegovo remek-djelo završiti.

Šteta da ode iz Podravine

Detalji su vrhunski

– Fra Zdravko Tuba, župnik u Molvama, istaknuo je da bi bilo šteta da ovo djelo ode iz Podravine. Tek u proljeće bit će ponuđeno na prodaju, a tad ću odrediti i cijenu. Upravo s fra Tubom sad dogovaram da za Župu u Molvama izradim prikaz Posljednje večere u bijelom kamenu. No, prvo moram završiti preostale detalje na svom remek-djelu – zaključio je Petar Kolarić.

FOTO I VIDEO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI