Svjetski dan multiple skleroze: Nove smjernice omogućile pravovremeno liječenje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

ZAGREB, 30. svibnja 2019. (Hina) – Nakon što su u studenom prošle godine nakon 20 godina ukinute stare i donesene nove smjernice za liječenje multiple skleroze (MS), čime su ukinuti diskriminirajući kriteriji za liječenje, svi oboljeli od te bolesti u Hrvatskoj dobili su mogućnost pravovremenog liječenja, rečeno je na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana MS-a.

Od MS-a u Hrvatskoj boluje 6200 osoba, a riječ je o kroničnoj i neizlječivoj upalnoj bolesti središnjeg živčanog sustava, koja može zahvatiti i mozak, moždano deblo te kralježničku moždinu. Javlja se u svim životnim dobima, a najčešće između 18. i 50. godine života, nepoznatog je uzroka i nepredvidljivog tijeka te može dovesti i do invalidnosti oboljelih. 

“Prema novim smjernicama svi oboljeli od MS-a dobili su mogućnost pravovremenog liječenja, jer su ukinuta tri diskiminirajuća kriterija koja su bila preduvjet za liječenje, a to su dob do 55 godina, godina dana nakon postavljanja dijagnoze i dva liječenja relapsa u dvije godine. Anketa među oboljelima je pokazala da je gotovo polovica već osjetila promjenu u liječenju ili dobila lijek”, istaknula je izvršna direktorica Saveza društava MS-a Hrvatske Dijana Roginić.

Ističe kako ima prostora za daljnje pomake, jer dosta oboljelih još čeka lijek duže od godinu dana pa se nada da će ubrzo svi oboljeli dobiti lijek odmah po postavljanju dijagnoze.

“U Hrvatskoj imamo 6200 bolesnika s MR-om, a postotak liječenih prije je bio 20-ak posto dok smo sada došli do 40-50 posto, što je jako dobar podatak. Primjerice, u razvijenim zemljama poput Austrije postotak liječenih bolesnika je 75 posto a oni oduvijek imaju kriterije koji su sada uvedeni u Hrvatskoj. Stoga nam je potrebno vrijeme da se bolesnici stave na terapiju i nadam se da ćemo kroz koju godinu i mi doseći taj postotak”, kazao je profesor Mario Hrebak iz KBC-a Zagreb.

Istaknuo je kako se danas u Hrvatskoj veliki dio bolesnika liječi bez ikakvih ograničenja, a to znači da odmah po postavljanju dijagnoze svatko može dobiti lijek koji mu modificira tijek bolesti, smanjuje invalidnost, broj relapsa i nove lezije. Poznato je da je MS drugi najčešći uzrok invaliditeta, odmah iza prometnih nesreća.

U Savezu ističu kako je sljedeći važan korak uspostava registra oboljelih pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, kako bi se utvrdio točan broj osoba s MS-om i u skladu s tim planirane potrebe.

Savez je proveo i online istraživanje među oboljelima želeći doznati kako se novi model liječenja odrazio na živote oboljelih, a rezultati pokazuju kako oko polovice pacijenata nije osjetilo promjenu nakon donošenja novih smjernica, a 73 posto smatra kako će nove smjernice omogućiti poboljšano liječenje osoba s progresivnim oblikom bolesti.

Na okruglom stolu moglo se isprobati i MS Glove VR Experience, to jest virtualnu stvarnost koja simulira simptome MS-a i svakodnevne poteškoće s kojima se suočavaju oboljeli. Putem posebno dizajnirane rukavice spojene s virtualnom stvarnošću, može se vidjeti koliko je ponekad teško uz MS obavljati i vrlo jednostavne zadatke. (Hina)

foto (plivazdravlje.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI