DVOSTRUKI SVJETSKI PRVAK ‘Zadirkivali su me da je to ženski sport, ali ne smeta mi – radim ono što volim’

Nastup od dvije i pol minute uvježbavao je bezbroj puta i doveo ga do savršenstva


Autor: podravski.hr — 12.04.2018. / 15:11 Sport

Tihomir Bendelja nastupa na svjetskom prvenstvu

Tihomir Bendelja obranio je naslov svjetskog prvaka u twirlingu na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Norveškoj. Budući da twirling nije toliko popularan u Hrvatskoj, svjetskog prvaka Tihomira Bendelju pitali smo što je točno twirling. Spada li on u sportsku disciplinu ili u nešto drugo.
– Tu nema dileme, twirling je sport, a priznaje ga i međunarodni olimpijski odbor. Radi se o vrlo zahtjevnom sportu koji i povezivanje nekoliko disciplina. To je kombinacija gimnastike, plesa i baratanja štapom. Da bi se bio uspješan u twirlingu, morate imati odlične gimnastičke sposobnosti, izrazitu koordinaciju pokreta, ali i ritam – objasnio je Tihomir Bendelja osnove twirlinga te dodao da se on razvio u SAD-u kao modernija inačica mažoreta, koja je brzo stekla popularnost jer su nastupi u twirlingu vrlo atraktivni i oku ugodni.
Osim što je dvostruki svjetski prvak te osvajač brojnih drugih odličja na različitima natjecanjima, Tihomir Bendelja (24) završava studij poslovne ekonomije na Sveučilištu Sjever te je ostao skroman mladić unatoč toma što za sebe može reći da je gotovo sam podigao jedan sport u Hrvatskoj na višu razinu. Kao i mnoge sportske priče, i ona Tihomirova počela je slučajno, a spaja nekoliko sretnih okolnosti. Prva je ta da je baš u njegovu selu postojao mažoret i twirling klub.

Tihomir Bendelja u centru Ludbrega

– Dolazim iz sela Hrženice u općini Sveti Đurđ kod Ludbrega, a baš u mojoj općini postojao mažoret i twirling klub. Treninge su pohađale moje sestre, a meni se svidjelo to što rade. Probao sam i ja i odmah sam se našao u tome i tu je počela priča koja traje još i danas – kratko je objasnio.
Kaže da je u početku morao trpjeti zadirkivanje svojih vršnjaka, koji su mislili da njegov izbor sporta nije dovoljno muški.
– Svatko ima pravo na svoje mišljenje, no meni ti komentari nikad nisu niti najmanje smetali. Ja sam radio ono što sam volio i još volim – kratak je bio Tihomir.
Kad se klub u Svetom Đurđu ugasio, Tihomir je prešao u ludbreški mažoret i twirling klub, vrlo uspješan sportski kolektiv ovjenčan mnogim uspjesima na domaćoj i međunarodnoj sceni. Tamo je došao u dodir s motivirajućom okolinom i rezultati su ubrzo počeli dolaziti.
O samom nastupu na svjetskom prvenstvu nema se što puno reći. Tihomir ga je odradio savršeno, što su prepoznali i suci. Nastup od dvije i pol minute uvježbavao je bezbroj puta i doveo ga do savršenstva te iza sebe ostavio konkurenciju, pa čak i iz twirlingaške supersile SAD-a te postao najbolji na svijetu. (md)

FOTO/VIDEO: NIKOLA WOLF