SVJETSKO, A NAŠE Križevčanin dao otkaz i sad živi od najposjećenijeg youtube kanala na svijetu

Prihode generira od reklama na youtubeu, kao i od donacija koje prima od svojih pretplatnika


Autor: podravski.hr — 19.02.2018. / 16:14 Stil

Youtube kanal Antonija Radića Agadmatora svakodnevno prate deseci tisuća šahista iz cijeloga svijeta

Petak je bio poseban dan za šahovsku zajednicu. Stotine tisuća ljudi sa svih kontinenata pratilo je na internetu livestream (prijenos uživo) slavljeničkog turnira najposjećenijeg šahovskog youtube kanala na svijetu.
Šahisti njegova autora, koji je popularnost stekao komentirajući na engleskom jeziku poznate i manje poznate partije iz šahovske povijesti i s recentnih turnira, znaju kao Agadmatora. Iza tog nicknamea skriva se 30-godišnji Križevčanin Antonio Radić, koji je zbog velikog uspjeha svog kanala od njega, nedavno napustivši stalan posao u KTC-u, počeo živjeti.
Slavljenički turnir organizirao je zbog toga što je Agadmator prošao granicu od 100.000 pretplatnika. Kad je Radić lani u lipnju objavio prvi video s komentarom partije, takošto nije ni sanjao.
– S ovim sam započeo kao veliki zaljubljenik u šah, s namjerom da populariziram tu drevnu igru. U kolovozu sam imao oko 15.000 pretplatnika, a onda je stvar eksplodirala. U studenom sam prešao brojku od 75.000 pretplatnika, a sada rastem u prosjeku s po tisuću pretplatnika dnevno i po njihovu broju sada sam treći u svijetu. Youtubeov algoritam predviđa da ću koncem iduće godine imati najviše pretplatnika u svijetu. Trenutačno sam prvi u svijetu po posjećenosti svoga kanala – ispričao nam je Radić, za čiji uspjeh zna malo njegovih sugrađana, a u Hrvatskoj je još uvijek anoniman izvan šahovskih krugova.
Mnogima sigurno zvuči nevjerojatno da netko u Hrvatskoj može živjeti od šaha, radeći videosadržaj iz svog dnevnog boravka. Ipak, nije to nimalo lagan posao, potreban je cjelodnevni angažman – komuniciranje s poklonicima, praćenje turnira, čitanje šahovskih knjiga…
Agadmator prihode generira od reklama na youtubeu, kao i od donacija koje prima od svojih pretplatnika, a uredno ih svakodnevno objavljuje. Nedavno je od jednoga poklonika dobio tisuću, a od drugoga 1500 američkih dolara. Najviše pretplatnika ima iz Amerike, a onda iz Indije. Hrvata je 0,9 posto.
U čemu je tajna kanala koji je samo u nekoliko mjeseci pokorio šahovske poklonike diljem svijeta? Skromni Križevčanin veli kako je najvažnije da čovjek bude iskren i da se ne pretvara.
– Nikad ne popravljam ako nešto krivo kažem ili pogriješim u videu. Naravno, prije svega stoji to da čovjek mora voljeti ono što radi. Ja bih sada, s ovim iskustvom, možda mogao napraviti uspješan youtube kanal o kolačima, ali to ne bih mogao raditi – reći će Radić.
Uz njega, Agadmatora – što je naziv koji je preuzeo od svog negdašnjeg hardcore benda – svjetsku internetsku popularnost stekao je i njegov pas Medo, koji se vidi u pozadini iza Radića kad on komentira partiju.
– Uvijek kad počnem snimati, dođe na kauč iza mene, valjda misli da govorim njemu. Ne znam koje je pasmine, to su me pitali i neki pretplatnici koji imaju sličnog psa, ali mogu reći da je sa svojih 12 godina u punoj snazi. Ne, ne igra šah – šali se križevačka youtuberska zvijezda.
Domeće kako mu nikad nije bila namjera obogatiti se na šahu, a planove kuje u smjeru jačanja sadržaja na svome kanalu, angažiranja velemajstora kao komentatora, možda i ulaska u živo praćenje velikih šahovskih događaja.
Ljubav za šah vuče od djeda, majstora, koji ga je naučio vući poteze dok je imao četiri godine. No, toliko ga je „ganjao“ da igra da je šah zamrzio sve do srednjoškolskih dana.
– A onda me izazvao kolega tvrdeći da će me pobijediti u sedam poteza. Prihvatio sam izazov i dobio partiju. Počeo sam potom pobjeđivati ljude po bircevima, pa sam se ohrabrio doći u šahovski klub, no tamo su me namlatili klinici koji su trenirali. Onda sam otišao k djedu i rekao mu: Deda, daj knjige – ispričao je Radić, majstorski kandidat i aktualni šahovski prvak Križevaca.
Kako voli napadački šah, nije čudo što mu je omiljeni igrač negdašnji svjetski prvak Mihail Talj, a voli i Rašida Nežmetdinova, legendarnog napadača, koji nikad nije stekao velemajstorsku titulu.
– Namjeravam Svjetskoj šahovskoj organizaciji uputiti apel da Nežmetdinova posmrtno proglasi velemajstorom, to je doista najmanje što bi trebalo učiniti – najavljuje Radić.
Još samo prije nekoliko mjeseci bio bi to apel jednog prosječnog zaljubljenika u šah. Sada taj apel može uputiti Agadmator, youtuberska zvijezda i jedna od najvećih „faca“ u šahovskom svijetu. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK