Tabletom protiv glavobolje? To može biti izrazito štetno i opasno!

Podravski list profile

Glavoboljom nazivamo bol lokaliziranu u području glave, lica i gornjeg dijela vrata. Ona se ubraja među 10 najčešćih simptoma zbog kojih se bolesnici obraćaju liječniku obiteljske medicine.

S obzirom na tako veliku učestalost u općoj populaciji i razmišljanje da je glavobolja „nešto što svatko ima i da ponekad mora boljeti glava“, puno bolesnika nikad nije bilo na pregledu neurologa te im nikada nije postavljena dijagnoza tipa glavobolje. Bolesnici samoinicijativno uzimaju različite lijekove protiv boli koji su dostupni u ljekarnama bez recepta, što u nekim slučajevima može biti opasno i štetno.

Prema Međunarodnoj klasifikaciji glavobolja iz 2013. godine,  postoji 300-njak različitih vrsta glavobolja te je osnovna podjela glavobolja na primarne i sekundarne glavobolje. Primarne glavobolje prvenstveno predstavljaju bolest i one nastaju zbog funkcijskih poremećaja mozga. Ima ih desetak i najčešće su migrena, tenzijska i cluster glavobolja.

Za razliku od primarnih, sekundarne glavobolje samo su simptom neke druge bolesti, poput tumora mozga, moždanog udara, infekcije i drugih. Bitno je znati da u velikoj većini slučajeva (gotovo 90 posto) glavobolje su primarne i za postavljanje dijagnoze dovoljno je samo detaljno porazgovarati s bolesnikom i pregledati ga.

Međutim, bitno je naglasiti da kliničar mora pažljivo saslušati i pregledati svakog bolesnika kako bi prepoznao upozoravajuće simptome i znakove tipične za rjeđe, ali potencijalno opasne sekundarne glavobolje. (dr. sc. Darija Mahović Lakušić)

FOTO: zdravobudi.hr

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti