TAJNA AKCIJA Konačno uhićen kriminalac za kojim su tragale tri policijske uprave na sjeveru

Postoji osnovana sumnja da je u svibnju i lipnju ove godine u više mjesta na području Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, u 35 navrata stavio u optjecaj ukupno 36 krivotvorenih novčanica od po 500 kuna


Autor: podravski.hr — 26.07.2018. / 18:22 Crna kronika

Ilustracija / Krivotvoritelj je dućanima 'uvalio' čak 13.000 lažnih kuna

Uhićen je muškarac (59) koji je zadnjih mjeseci na sjeveru Hrvatske pustio u optjecaj 36 krivotvorenih novčanica od 500 kuna, a za kojim su intenzivno zadnjih tjedana tragale policijske uprave u Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu. Ukupno je, dakle, uspio pustiti u optjecaj čak 18.000 lažnih kuna.
Čini se kako je pao ovih dana dok je još jednom pokušavao u dućanu ‘uvaliti’ krivotvorenih 500 kuna. Vrlo brzo nakon toga je uhićen i priveden na ispitivanje mjerodavnom općinskom tužiteljstvu. Kako je muškarac s međimurskog područja, njime će se baviti Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu.
“Postoji osnovana sumnja da je u svibnju i lipnju ove godine u više mjesta na području Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije, u 35 navrata stavio u optjecaj ukupno 36 krivotvorenih novčanica od po 500 kuna, na način da je takvim novčanicama u trgovinama plaćao raznu robu. U sedam slučajeva prodavači su uočili kako se radi o lažnim novčanicama, pa su ih odbili primiti”, naveli su iz općinskog tužiteljstva.
Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila osumnjičeniku istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.
Na području Policijske uprave koprivničko–križevačke unatrag više tjedana utvrđeno je kako su se pojavile krivotvorene novčanice u apoenu od 500 kuna, obavijestili su iz koprivničke policije. Kako smo neslužbeno doznali, više novčanica pronađeno je u trgovačkim centrima na području Koprivnice i okolice, a da su novčanice lažne otkrilo se nakon što je gotovina završila u bankama.
– Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, budući da su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Varaždinske županije – napominjali su u policiji.
Intenzivna potraga ipak je urodila plodom. Je li muškarac u tome djelovao sam ili je imao pomagače, otkrit će istraga koju vodi Županijski sud u Varaždinu. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA