TAJNA AKCIJA USKOKA Korumpirani policajac švercere na granici propuštao za 200 do 600 eura po turi

Desni bek ide sutra ujutro, a navečer mi za golmana osiguraj slobodan termin u dvorani - bile su šifrirane poruke policajcu


Autor: podravski.hr — 02.12.2017. / 15:16 Crna kronika

Ilustracija / Josip je tri tjedna proveo u istražnom zatvoru

“Lijevi bek bude, ali na kraju tekme, ne na početku. A sutra dupli golman na kraju tekme, jel to ok”?
Takav je SMS Matija Tušek iz Krapine jednog lijepog ljetnog dana uputio svom sugrađaninu, Ivanu Merkašu zvanom Rus. Merkaš je u to doba još radio kao policijski službenik na Graničnom prijelazu Macelj i dobro je znao smisao tih ‘nogometnih’ poruka. No, njegov je problem što su te poruke odavno dešifrirali i uskočki istražitelji.
Pa su, tako, znali da su ‘lijevi’ i ‘desni bek’ zapravo tajne šifre za kombije pune listova duhana, a ‘košarkaš’, ‘golman’ i ‘dupli golman’ goleme pošiljke lista duhana prevožene kamionima ili tegljačima s prikolicama. Šestorku švercera duhana iz Bugarske tajno su pratili mjesecima. Snimali su njihove razgovore mobitelom, pratili rute, fotkali sa skrovitih mjesta.
Rezultat te višemjesečne akcije sažeo se ovih dana u pravomoćnu optužnicu protiv Matije Tušeka, graničnog policajca Ivana Merkaša i kamiondžije Vlade Katulića iz Molva Greda, od kojeg je zapravo i počela tajna uskočko-policijska akcija. Katulić je bio stari policijski znanac jer je već ležao u višegodišnjem zatvoru zbog šverca pet kilograma heroina u Hrvatsku. Onog časa kad su šverceri duhana u igru uveli i njega kao vozača kombija, osobnih vozila i kamiona, istodobno su si na vrat natovarili Uskok i policiju.
Trojac je, dakle, optužen za šverc duhana iz Bugarske, odakle su ga preko Slovenije dopremali u Hrvatsku i tamo ga rezali i preprodavali. Prema optužnici, najmanje u osam navrata preko Maclja prevezli su ukupno više od 20 tona duhana, čime su državu oštetili za deset milijuna kuna.
Preprodajom duhana pak zaradili su oko 800.000 kuna. Jedan je optuženik potvrdio kako su kilogram lista duhana u Bugarskoj plaćali između 20 i 25 kuna, a u Hrvatskoj su ga na crno prodavali u prosjeku za 40-ak kuna više.
Prvotnom optužnicom bilo je obuhvaćeno šest osoba. Kao prvooptuženi i mozak cijele operacije spominjao se Franjo Piskor (45) zvan Marijan iz Novog Virja, ali i njegov 20-godišnji sin Martin i vozač Željko Ibriks (40) iz Virovitice. No, taj je trojac u međuvremenu priznao krivnju i nagodio se s Uskokom, pa će se suditi samo Tušeku, Merkašu i Katuliću. Posebno je zanimljiv slučaj tadašnjeg policajca na Maclju Merkaša koji je, kako su pokazale mjere tajnog praćenja, po propuštenoj turi duhana dobivao između 200 i 600 eura. Ukupno su mu šverceri za osam policijski nadziranih tura dali 3000 eura. No, nakon što su ga iznenada uhitili, pretragom su kod njega pronašli 8400 eura i 1000 američkih dolara. Otkud višak, nije poznato.
“Ma, oni ti voli pare više nego ti i ja… Kad kaže nemreš, onda budi siguran da nemreš”, tumačio je Matija Tušek, glavna veza s krapinskim policajcem, vozaču kamiona Željku Ibriksu koji je negodovao što s robom mora toliko dugo čekati na slovenskoj benzinskoj postaji.
Stvari su funkcionirale upravo tako. Kako stoji u optužnici koju je protiv te zločinačke organizacije podigao Uskok, a ovih dana potvrdio Županijski sud u Zagrebu, upravo je Tušek SMS-om komunicirao s policajcem pa onda poruke prosljeđivao mozgu operacije Piskoru i drugima: kad je zrak čist, a kad nije.
“Desni bek ide sutra ujutro, a navečer mi za golmana osiguraj slobodan termin u dvorani, može”, pitao je Tušek policajca na Maclju.
Ivan Merkaš se povratno javljao nakon provjere. Nekad je znao zamoliti i kolege koji su bili u smjeni da propuste kamione jer im se “žuri u Lidl kojem voze ambalažu”. Drugi policajci, ništa ne sluteći, propuštali su ‘Lidlove dostavljače’. No, nije dokazano da su za to dobivali ikakvu naknadu.
Nakon što su pali u pomno isplaniranoj policijskoj akciji, Franju Piskora policajci su ‘olakšali’ i za čak 15 mobitela te više od 20 sim kartica za mobitele, a njegova glavnog pomagača Matiju Tušeka za devet mobitela i hrpu sim kartica s različitim brojevima. Njihov je problem bio da su sve te brojeve mobitela policijski operativci mjesecima prije toga pomno nadzirali.
Akciju kodnog imena Nicotiana USKOK je koordinirao s koprivničko-križevačkim policajcima, a završena je uhićenjima. Kako je većina osumnjičenih i praćenih osoba bila s koprivničko-križevačkog kraja, akciju su na terenu obavili naši policajci. Policajci iz susjednih postaja ‘riješili’ su svoga kolegu, graničnog policajaca na Maclju Ivana Merkaša te njegova sugrađanina Matiju Tušeka. Cijela je akcija trajala od travnja do prosinca prošle godine na području Zagreba, Krapinsko-zagorske i naše županije. Otkriveno je i ilegalno skladište duhana s rezaonicom u Kalinovici kod Zagreba. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA