TAJNA BAREZINA BLAGA Gdje je nestao nakit pokojne Belupove menadžerice vrijedan milijune kuna

Na godinu dana zatvora zbog te pljačke osuđen je Enrico Đorđević (45) zvan Ringo iz Sv. Ivana Žabna, a njegovu pomagaču, tada 17-godišnjem nećaku, suđeno je zbog istog djela u Slavonskom Brodu


Autor: podravski.hr — 30.09.2017. / 1:51 Aktualno

Poznata koprivnička menadžerica i osoba kontroverznog života Mara Bareza preminula je preklani u siječnju

Ono što se desetljećima u Koprivnici prepričavalo poput legende o dragocjenom gusarskom blagu skrivenom negdje oko nas, dobilo je nedavno potvrdu vjerodostojnosti u presudi Općinskog suda u Koprivnici.
Tom presudom proglašeni su krivima pljačkaši koji su potkraj ožujka 2014. godine usred bijela dana iz vile poznate Belupove menadžerice i žene kontroverznog života Mare Bareze, od lani pokojne, odnijeli nakit i umjetnine goleme vrijednosti. U presudi je detaljan popis oko 300 komada ukradenog nakita koji doslovce oduzima dah. Legenda o Barezinu nakitu doista je bila istinita: ta je žena u kući držala neprocjenjivo blago.
U presudi se navodi kako su pljačkaši iz Barezine kuće, među ostalim, odnijeli: “biskupski prsten izrađen od platine s briljantima i ametistom, narukvicu od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina, ručno izrađenu narukvicu od 24-karatnog zlata s tirkizima (beduinski rad iz Kuvajta), ogrlicu, naušnice i privjesak od slonovače (ručni rad iz Afrike), ogrlicu, naušnice, narukvicu i prsten od srebra na emajlu (unikat iz Alžira), kopču od žutog zlata sa safirom i briljantima te takvu od bijelog zlata (antikviteti iz 18. stoljeća), ogrlicu, prsten, narukvicu i naušnice (antikvitetni tirkiz iz Kazahstana), ogrlicu od žutog zlata rasklopivu u četiri dijela s više od 150 bisera i isto toliko briljanata (antikvitet iz Rusije)”.
To je samo dio bogatstva milijunske vrijednosti koji je u samo nekoliko minuta nestao iz Barezine vile u Koprivnici. Premda su počinitelji brzo uhićeni, nakit nikad nije pronađen. Na godinu dana zatvora zbog te pljačke osuđen je Enrico Đorđević (45) zvan Ringo iz Sv. Ivana Žabna, a njegovu pomagaču, tada 17-godišnjem nećaku, suđeno je zbog istog djela u Slavonskom Brodu. Dvojica Enricovih malodobnih sinova od 13 i 16 godina, koji su nakit iznijeli iz kuće, imali su zbog godina starosti poseban pravosudni tretman.
Kako je presuda pala ove godine, dakle nakon Barezine smrti, sud nije mogao odlučivati o Barezinu imovinsko-pravnom zahtjevu za nadoknadu štete jer je njezinom smrću prestala punomoć koji je dala odvjetnici. Dodatni je problem i to da Bareza nema izravnih nasljednika: bračnog druga, djecu, roditelje, braću ili sestre koji bi na sudu mogli zastupati njezina prava. Zbog toga je Enrico Đorđević, uz zatvor, kažnjen tek s 2000 kuna koje mora uplatiti u državni proračun.
Mara Bareza je nekoliko dana prije smrti svu svoju vrijednu imovinu oporučno ostavila Filipu Glavašu, sinu poznatog osječkog političara Branimira. No, Barezini dalji rođaci u međuvremenu su osporili njezinu usmeno danu oporuku na samrtničkoj postelji (pisana oporuka nestala je iz kuće), pa je taj slučaj i dalje na sudu.
Filip Glavaš možda bi kao zakonski nasljednik i mogao zatražiti nadoknadu štete zbog opljačkanoga nakita, ali on u formalno-pravnom smislu još nije naslijedio Barezinu imovinu.

Dio Barezina nakita koji je netragom nestao
– biskupski prsten od platine s briljantima i ametistom
– narukvica od žutog zlata u obliku zmije s očima od rubina
– ručno izrađena narukvica od 24-karatnog zlata s tirkizima (beduinski rad iz Kuvajta)
– ogrlica, naušnice i privjesak od slonovače (ručni rad iz Afrike)
– ogrlica, naušnice, narukvica i prsten od srebra na emajlu (unikat iz Alžira)
– ogrlica s briljantima i Cartierovom kopčom
– zlatna narukvica i naušnice s utisnutim biserima (Libanonski biseri)
– metar dugačka biserna ogrlica s velikim privjeskom u obliku školjke sa srebrom
– biserna ogrlicu (kombinacija crnih i bijelih bisera) s četiri niza i kopčom u obliku cvijeta
– prsten, naušnice i veliki privjesak s ametistima izrađeno od bijelog zlata (Brazil-Steiner)
– prsten od bijelog zlata s velikim plavim safirom i briljantima (Certifikat Popek)
– prsten od bijelog zlata i s briljantima (Bulgari)
– kopča od žutog zlata sa safirom i briljantima te druga ista od bijelog zlata (antikvitet iz 18. stoljeća)
– tirkizne naušnice, prsten, narukvica i ogrlica sa srebrnom kopčom (Kina)
– ogrlica, prsten, narukvica, privjesak od žada i naušnice (antikvitet-tirkiz iz Kazahstana)
– velika ogrlica s privjeskom sa šest nizova i srebrnom kopčom (brazilski smaragdi)
– naušnice, prsten i narukvica kombinacija sa emajlom (antikvitet iz Argentine)
– koraljna ogrlica, naušnice i polukružna narukvica (koralj Zlarin)
– veliki privjesak u obliku romba s kombinacijom kristala i cirkona i veliki prsten (Swarovski)
– ogrlica od žutog zlata koja je rasklopiva u četiri dijela s više od 150 bisera i isto toliko briljanata (antikvitet iz Rusije)

Prema nepravomoćnoj presudi, Barezina vila opljačkana je 31. ožujka 2014. između 15.15 i 15.35 sati. Enrico i njegov najmlađi sin bili su u automobilu, a u kuću su s terase na stražnjoj strani ušli nećak i stariji sin. Mara Bareza na suđenju je svjedočila kako je tog dana na katu kuće s južne strane na spavaćoj sobi ostavila otvorenu staklenu stijenu. O pljački ju je vrlo brzo telefonski obavijestila policija.
– Imam postavljen alarmni sustav u kući, ali ga zabunom tog dana nisam uključila. U kuću su mi ušli tako da su dvije stolice vrtne garniture stavili jednu na drugu i popeli se. Nakit su stavili u dvije jastučnice koje su bile na krevetu te u cijeli šlifer. Osim nakita, dakle, uzeli su mi dvije jastučnice i šlifer marke Joop te jedan pokrivač od sirove svile ukupne vrijednosti oko 8000 kuna – ispričala je Bareza.
Procijenila je kako je ostala bez nakita vrijednog blizu milijun kuna. No, s obzirom na impozantan popis blaga u kojem se spominje najrjeđe drago kamenje, unikati sa svih strana svijeta, nakit star 300-tinjak godina, niske najvrjednijih bisera – teško se oteti dojmu da je plijen bezobzirnih pljačkaša vrijedio mnogo više.
Pljačkaši su otkriveni vrlo brzo zahvaljujući korisnim dojavama očevidaca. Jedan je svjedok, tako, u to vrijeme primijetio dvije muške osobe kako trče s “gomilom stvari u plahtama koje zveckaju”. Bilo mu je sumnjivo pa je zapisao registarski broj automobila u koji su ušli te odmah sve dojavio policiji. Ispostavilo se kako je vlasnik automobila Enrico Đorđević iz Sv. Ivana Žabna koji je već osuđivan na sudu u Bjelovaru.
Kasnije je sve išlo kao na pokretnoj traci. Pregledavanje nadzornih kamera, ispis poziva s mobitela, izjave svih očevidaca i prvih susjeda. Krivci su, barem prema nepravomoćnoj presudi koprivničkog suda, brzo pronađeni. No, Barezino blago nije. I pitanje je hoće li ikad.
Desetljećima se u Koprivnici pričalo o Barezinoj kolekcionarskoj strasti prema nakitu koji je često pokazivala u javnosti. Znali su to i njezini moćni prijatelji i poznanici koje je stekla za života. No, očito su to znali i dečki s one strane zakona.
Drugovala je s bogatim šeicima, utjecajnim biznismenima, političkom vrhuškom. Cijeli svijet obišla je za života barem dvaput. Mnogi su je obasipali skupim darovima, dio je i sama kupovala. Sada je cijeli taj brižljivo građen svijet blještavih plemenitih kovina i još plemenitijih kristala završio tko zna gdje.
“Dijamanti su ženama najbolji prijatelji”, pjevala je zanosna Marylin Monroe, a naša diva Mara Bareza kao da se cijeli život vodila tim legendarnim holivudskim refrenom. Bila je okružena “najboljim prijateljima”, ali je umrla sama. Bez partnera, potomaka, najbliže rodbine. I bilo koga tko će u njezino ime sudskim putem nastaviti potragu za blagom. Izgubljenim Barezinim blagom. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF

Bareza sa skupocjenom ogrlicom od 150 bisera u četiri niza


Policijski očevid kod Barezine kuće


Pljačkaši su ušli u vilu s terase na stražnjoj strani