Tajni poslovi inženjera bivše JNA: “Što sam radio? Potpisao sam da ću sve što sam vidio i činio odnijeti sa sobom u grob”

Zašto je Jugoslavija propala? Jednostavno nije imala dobru ekonomiju. Tvrtke koje su dobro poslovale morale su pokrivati gubitak onih manje uspješnih i neradnika – objasnio je Stjepan Jelaković i dodao da je krilatica 'oni su krali, ali su i nama dali' čista glupost


Autor: podravski.hr — 16.10.2018. / 8:56 Aktualno

Stjepan Jelaković (84) automobil vozi bez naočala

Na prvi pogled, kada se sretnete sa Stjepanom Jelakovićem, rekli biste da se radi o neobičnom 84-godišnjaku koji je za svoje godine isto tako neobično vitalan i još uvijek vozi svoj 31 godinu stari ford, a u razgovoru dolazite do zaključka da se radi o vrlo zanimljivom čovjeku. Stjepan Jelaković rođeni je Selničar te se u Selnik kod Ludbrega svako malo s radošću vraća iz Zagreba, gdje živi.
S njim se može o svemu razgovarati, ali ako ga pitate nešto o njegovu poslu, tada odmah zavlada šutnja.
– Gledajte, ja sam potpisao da ću sve što sam vidio i saznao na poslu zauvijek zadržati za sebe i iako je to bilo jako davno, ja se toga držim – odgovorio je.
Tek nakon dužeg nagovaranja Stjepan nam je neizravno potvrdio da je radio kao zaposlenik bivše JNA, i to u inženjeringu. Klauzulu o tajnosti vjerojatno je potpisao, jer je imao pristup obrambenim sustavima, a zbog posla je proputovao cijelu Europu, bio je čak i u Africi, ali što je radio, ipak je odlučio prešutjeti.
– Mogu vam jedino reći zašto je Jugoslavija propala. Jednostavno nije imala dobru ekonomiju. Tvrtke koje su dobro poslovale morale su pokrivati gubitak onih manje uspješnih i neradnika – objasnio je Stjepan Jelaković i dodao da je krilatica ‘oni su krali, ali su i nama dali’ čista glupost.
Iako je već debelo zakoračio u deveto desetljeće života, Sjepan se doima vitalnijim negoli neki muškarci od njega mlađi i nekoliko desetljeća.
Bez problema upravlja automobilom, ne nosi naočale, savršeno čuje i kreće se brzo i sigurno.
– Naravno da je za zdravlje važno što jedete, kako živite i krećete li se. No, najvažnije je da ne dopustite da vas živcira posao i druge stvari – zaključio je. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF