Teksas u Podravini: Romi ga gotovo nasmrt pretukli šipkama zbog “sitniša”

Tri osobe odgovorne za teško premlaćivanje Michaela Marčeca iz Hrženice u svibnju 2020. Godine, koje je okarakterizirano kao pokušaj ubojstva, pravomoćnom su presudom Visokog kaznenog suda proglašeni krivima. Samir Horvat (25) osuđen je na pet godina zatvora, njegova prijateljica Željka Oršoš (29) na tri godine, a njihov pomagač Romeo koji još nema navršenih punih 18 godina, na tri mjeseca do najviše pet godina boravka u odgojnom zavodu. Kako se navodi u presudi, Samir i njihov maloljetni kompić Romeo, kako bi se domogli novca, metalnom su šipkom izudarali Michaela u njegovoj kući u Hrastovljanu.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Sve zbog novca

Nesretni je Michael zadobio višestruke prijelome lubanje od kojih je zamalo preminuo, a život mu je spašen samo pravovremenom liječničkom intervencijom. Dok su ga Samir i Romeo mlatili šipkom po glavi i tijelu, za to vrijeme mu je Željka uzela novčanik. Kako je kasnije utvrđeno, Michaelu su uzeli 800 kuna i 100 eura. Žalili su se svi osuđeni zbog odluke o visini kazne, tvrdili su kako ga nisu htjeli ubiti, već ozlijediti, tvrdili kako je tijekom postupka učinjen niz pogrešaka na njihovu štetu. Žalili su se Visokom kaznenom sudu i tužitelji koji su tražili još strožu kaznu za počinitelje. Na kraju je Visoki kazneni sud potvrdio presudu Županijskog suda u Varaždinu izmijenivši je u manjem dijelu tako da je maloljetnom Romeu u kaznu uračunat i boravak u istražnom zatvoru.

Pretučeni Michael Marčec (desno) s članovima obitelji

Pili skupa

Kako smo izvještavali nakon strašnog zločina, najgore u cijeloj priči je to što su nasilnici, prije negoli su gotovo na smrt prebili Michaela Marčeca, zajedno s njim proveli večer te ih je stradali vozio doma.

Tijekom suđenja Michael je rekao kako je sa Samirom i Romeom pio u kafićima, oni su oko 22 sata tražili da ih vozi kući. Povezao ih je u svom passatu, Samir je inzistirao da uđe s njima u kuću na još jedno piće na što je pristao. Kad je ušao u kuću, vidio je da je nasred prostorije stol za kojim je sjedila žena. Napravio je nekoliko koraka i osjetio snažan udarac u stražnji dio glave, zateturao je, nakon čega je uslijedio još jedan udarac od kojeg je pao na tlo na koljena. Ostao je klečati s rukama naslonjenim na pod.

– Vidio sam da Romeo zatvara vrata i u ruci drži metalnu šipku. Samir je stajao ispred mene i prijetio mi da će me zaklati – rekao je Michael na sudu. Shvatio je kako se očito radi o novcu koje je te noći zaradio na poker-aparatu i rekao zlotvorima da će im dati novac samo da ga puste.No, oni to nisu učinili. Rekli su da ga ne mogu pustiti jer će ih prijaviti policiji i da ga moraju ubiti.

Vezali ga i prijetili smrću

Žena koja je bila s njima uzela mu je novčanik u kojem je bilo 800 kuna i 100 eura. Nakon toga Samir i Romeo Michaela su snažno udarali svaki sa svojom šipkom. Stjerali su ga do zida dok se on branio podigavši ruke.

– To su bili brojni udarci, uslijed kojih sam pao na tlo, i to tako da sam se leđima spustio niz zid na stražnjicu, gdje sam osjetio da me oboje cipelare po rebrima i udaraju šipkama – potresno je posvjedočio Michael. Bile su to armaturne, naborane šipke, objasnio je. Nakon što se uspio pridići, prijetili su mu da u ormaru imaju nož i da će ga zaklati. Samir mu je nakon toga rastrgao majicu, jedan ga je i slikao mobitelom. Međusobno su pričali romskim jezikom koji Michael ne razumije.

– Obje ruke zavezali su mi bijelom tankom špagom i jednim dijelom tu istu špagu su mi zavezali oko usta i glave i zavezali na potiljku. Rekli su mi da će me sad ubiti i da ću si sam kopati grob jer će me odvesti negdje na Dravu – posvjedočio je trenutke proživljenog užasa nesretni Michael. Samir i Romeo su ga utrpali na stražnje sjedište njegova auta. Samir je vozio auto i krenuli su prema Dravi. Tijekom vožnje Michael je otvorio vrata i iskočio izvan auta. Potrčali su za njim, no on je već bio utekao i sakrio se u pšenicu. Dezorijentiran, ošamućen, krvav, teško ozlijeđen ugledao je svjetlo u tami. Došao je do tvrtke Colas i vikao upomoć.

Iskočio iz auta

U ogledalu je vidio kako je sav krvav s licem oblivenim krvlju, razderane kože i rane na glavi. Mobitelom koji je tamo pronašao pozvao je policiju. Završio je u bolnici i odmah podvrgnut operaciji. Liječnik mu je rekao kako je za dlaku izbjegao smrt. Prije dvije godine, kada se strašan zločin dogodio, dok se Michael borio za život u bolnici, razgovarali smo s njegovom majkom.

– Moj sin je predobar čovjek, vjerojatno im je plaćao pića pa su vidjeli da ima novac te ga zbog tog pretukli i pokrali. Stara sam žena i jako mi je ovo teško palo. Nisam mislila da ću u starosti morati prolaziti kroz ovakvu kalvariju – rekla nam je tada majka stradalog Michaela. Pričali smo i s njegovim stricem Stankom Marčecom.

– Sestra me zvala da ga nema doma pa sam ga došao potražiti. Onda sam prvo doznao od susjeda što se dogodilo pa sam odmah otišao u bolnicu i kasnije na policiju – ispričao je stric Stanko.

Mještani Hrženice svi od reda rekli su nam kako je Michael Marčec dobar čovjek.

– Baš nikakvih problema nije bilo s našim susjedom. Radi se o mirnom i dobrom čovjeku. Izgleda da je tražio neko društvo, a naletio na ono najgore – ispričao nam je jedan od stanovnika Hrženice. Svi naši sugovornici ispričali su nam kako ovo nisu bili prvi problemi s Romima koji žive u tom kraju i nadaju se kako će se konačno nešto poduzeti da se ovakav incident više ne ponovi.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI