TEROR LETEĆIH NAPASNIKA Počelo zaprašivanje u Molvama, gradski oci u Koprivnici još nisu reagirali

Godišnji ugovor o zaprašivanju komaraca Sanitacija ima i s Koprivnicom, ali ne izlaze na teren dok od njih to ne zatraže gradske vlasti


Autor: podravski.hr — 30.04.2013. / 13:28 Aktualno

KOPRIVNICA – Milijuni komaraca počeli su ovih dana terorizirati stanovnike naše županije mnogo ranije nego inače. Podravski je zasut pozivima i upitima što mjerodavni čine kako bi ih riješili te leteće napasti.
Kako smo danas doznali u koprivničkoj Sanitaciji, poplave i goleme količine vode utjecali su na razvoj neuobičajenog mnoštva komaraca, a visoke ovotjedne temperature na njihovu aktivnost. Sanitacija je već obavila jedan larvicidni tretman (uništavanje legala), a priprema se za još tri kad se za to steknu uvjeti. Uz to, predviđeno je i zaprašivanje, odnosno ubijanje odraslih napasnika.
Sinoć se tako prašilo u Molvama, a uskoro kreće ista akcija u Đelekovcu, Legradu i Podravskim Sesvetama. Godišnji ugovor o zaprašivanju komaraca Sanitacija ima i s Koprivnicom, ali ne izlaze na teren dok od njih to ne zatraže gradske vlasti. Do danas, napominju u Sanitaciji, to nije zatraženo.
Za to vrijeme, dok čekate prvo zaprašivanje, evo nekoliko korisnih liječničkih savjeta. Prije svega, komarce privlači voda pa je valja ukloniti iz dvorišta, balkona i okućnica. Protiv komaraca može se primijeniti i tzv. repelentno sredstvo, primjerice aparatić s tabletama koji tjera komarce mirisom. Od prirodnih repelenata najučinkovitije je eterično ulje lavande ili sastojak s citronelom.
Za odlazak u prirodu svakako treba odjenuti duge rukave, duge nogavice i kapu te namazati kožu sredstvom koje odbija komarce svojim mirisom. No, liječnici upozoravaju kako treba dobro pripaziti da ne sredstvo ne dospije u oči, nos, usta, ili na oštećenu kožu. I ne smije ih se koristiti prečesto.
NEKE KORISNE INFORMACIJE
– Komarce privlače ljudi koji piju pivo
– U Hrvatskoj postoji oko 550 vrsta komaraca
– Komarci mogu prenositi malariju, ali ne i virus HIV-a
– Grizu samo ženski komarci, muški ne
ILUSTRACIJA: sinoć odrađeno zaprašivanje u Molvama