Teška nesreća pokrenula raspravu: Kružni tok jedino je rješenje opasnog raskrižja

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Još jedna u nizu nesreća na problematičnoj cesti D24 između Ludbrega i Hrastovskog dogodila se prošlog tjedna. Naime, prošle je srijede oko 16 sati u teškoj prometnoj nesreći ozlijeđeno pet osoba.

Do nesreće je došlo kada je teretnim vozilom iz smjera Poljanca u smjeru Hrastovskog upravljao 56-godišnji muškarac te dolaskom do raskrižja s državnom cestom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska, nije propustio sva vozila.

U nedavnoj nesreći više je osoba ozlijeđeno

Krenuo je kroz raskrižje i oduzeo prednost prolaska drugom teretnom vozilu, kojim je iz smjera Slanja u smjeru Ludbrega upravljao 53-godišnjak.  Uslijed udara jedno je vozilo izletjelo s kolnika u cestovni jarak. Ozljede je zadobio 53-godišnji vozač i putnici u vozilu starosti 54, 34, 61 i 65 godina. Medicinska pomoć pružena im je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede još nisu okvalificirane.

Nažalost ovakvi opisi nesreće na ovom raskrižju i cijeloj prometnici nisu rijetkost te se veće duže vrijeme naglašava da je potrebno napraviti prometno rješenje, kako bi se ovakve nesreće izbjegle.

Gradu Ludbregu u suradnji s Hrvatskim cestama,  pokrneu je projekt rekonstrukciji ceste D24 od groblja do izlaska iz Hrastovskoga do županijske ceste Hrastovsko – Poljanec.

– Radi se o projektu koji se dugo priprema, a prošle je godine usvojena projektna dokumentacija. Projekt uključuje rekonstrukciju odnosno izgradnju kružnog toka kod Tri lipe u Kućanu Ludbreškom na način da se malo zamiče prema Hrastovskom s time da se Tri lipe ne diraju, već ostaju kao nekakav znak prepoznatljivosti toga dijela grada. Potom se spaja na cestu prema groblju i dalje prema Hrastovskom. Ravnaju se malo zavoji i cesta se proširuje na širinu od 12 metara tako da imamo prostora za široku biciklističku stazu kroz obje strane – objašnjava gradonačelnik Bilić.

Cesta prolazi skroz kroz naselje Hrastovsko u jednakoj širini s biciklističkim stazama i dolazi do županijske ceste za Poljanec gdje se dogodila i prošlotjedna nesreća, a u sklopu projekta tamo se također predviđa gradnja kružnog toka kako bi se olakšao dolazak iz smjera županijske ceste u Poljancu.

Dubravko Bilić, gradonačelnik

– To nam je posebno kritično mjesto jer je na toj dionici mnogo ljudi poginulo u prometnim nesrećama i htjeli smo u suradnji s Hrvatskim cestama usporiti promet i spriječiti sve moguće buduće fatalne nesreće. Očekujem da bi otkup završio u sljedeća dva mjeseca nakon čega bi se krenulo u izdavanje građevinske dozvole, što je procedura koja će trajati neko vrijeme. Nakon toga ide objava natječaja i izbor izvođača – kazao je gradonačelnik te dodaje kako vezano uz cestu D24 ostaje još velik problem teretnog prometa kroz sam Ludbreg.

– Od kružnog toka kod Plodina, Koprivničkom ulicom pa ulicom Bana Jelačića, Ljudevita Gaja odnosno Topličkom. Ta je ulica jako opterećena teretnim i kamionskim prometom, prijevozom drva, šljunka i ostalog tereta. Stanovnici tih ulica stalno se žale i to je razumljivo. Rekonstrukcija tog dijela, posebice ovog dijela kružnog toka kod Hrastovskog prema Poljancu, preduvjet je stvaranja novih prometnih rješenja da se i taj dio prometa razriješi. Razmišlja se o nekoliko varijanti koje ćemo u suradnji s Hrvatskim cestama probati razriješiti tako da se taj promet prema Varaždinskim Toplicama odnosno Zaboku, gdje službeno vodi ta cesta, rastereti. Time bi se prometno rasteretio i sam Ludbreg, Hrastovsko i Kućan, a po mogućnosti i Poljanec – rekao je gradonačelnik.

Dakle, projekti su u pripremi iako će početak gradnje kružnih tokova na ovoj cesti zasigurno čekati još neko vrijeme s obzirom na proceduru.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI