Teške optužbe: Sumnjaju da Crveni križ novac troši nenamjenski, kreće revizija

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreško Gradsko društvo Crvenog križa posljednjih je dana pod povećalom javnosti, pogotovo nakon posljednje sjednice Gradskog vijeća. Da postoji mogućnost da nešto ne štima u poslovanju ove dobrotvorne udruge složile su se i vlast i oporba, no nitko od njih nije znao točno reći što ne valja u poslovanju ove dobrotvorne ustanove.

Gradsko društvo i prije dvadesetak dana našlo u medijskom prostoru zbog navodnog namještenog natječaja za ravnatelja te ustanove, a nakon toga govori u javnom prostoru oko ludbreškog Crvenog križa nisu prestali, već eskalirali.

Na sjednici Gradskog vijeća održanoj prošli tjedan dogodio se mali presedan, a to je da su se oko kontroverzne stvari složili oporba i vlast.

Vera Jadanić (HDZ)

Prvo je Vera Jadanić (HDZ) na Gradskom vijeću postavila pitanje ispred gradske organizacije HDZ-a o mogućim nenamjenskom trošenju novca u Gradskom društvu Crvenog križa, ali i pitanje o samom funkcioniranju te  ustanove.

– Pitala bih ima li Gradsko društvo uopće ravnatelja i tko kontrolira trošenje sredstava. Koliko čujem, postoje indicije da se sredstva troše nenamjenski, čisto u privatne svrhe – rekla je Vera Jadnanić. Na to je za govornicu došao gradonačelnik Dubravko Bilić (SDP) i u svom odgovoru bio je još oštriji od samog pitanja.

– Moramo porazgovarati o načinu rada Gradskog društva Crvenog križa. U kojoj je fazi izbor ravnatelja, posebno kad znamo da su bile žalbe – rekao je Dubravko Bilić te se i on nadovezao na vijećnicu Veru Jadanić i nastavio priču o navodnom nenamjenskom trošenju novca u Gradskom društvu.

Igor Franolić: Sve je po zakonu

– Grad Ludbreg daje značajna sredstva toj ustanovi i iznad zakonski određene svote. Postoje priče da se novac troši na školarine. Mi kao Grad zatražit ćemo uvid u financije društva, jer ako se novac troši nenamjenski, Grad ne misli financirati takav rad – rekao je između ostalog Dubravko Bilić, gradonačelnik.

Nakon ovog konsenzusa između oporbe i vlasti, koji se ne viđa često među vijećničkim redovima u Ludbregu, postalo je jasno da se nešto odvija.

Prva je mogućnost da se u društvu Crvenog križa stvarno novac troši nenamjenski i da je društvo dio sredstva potrošilo na nečiji školarinu ili neku drugu vrstu privatnog posla.

Druga je opcija da se radi o sukobima na političkoj sceni grada Ludbrega. Važan je moment da je prvotno pitanje došlo iz gradske organizacija HDZ-a.

Tu u igru dolazi predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Igor Franolić, bivši HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, koji je u vrlo lošim odnosima sa županijskom i gradskom organizacijom HDZ-a. Isto tako, odnosi između Igora Franolića i gradonačelnika Dubravka Bilića zbog niza okolnosti također su loši, govoreći u političkom smislu. No postoji i treća opcija, a ona podrazumijeva da su obje teorije točne.

Kontaktirali smo i Igora Franolića, predsjednika Gradskog društva Crvenog križa, koji je potvrdio da su u Društvo došla dva upita iz gradske uprave, a da je jedno naslovljeno na njega kao predsjednika i odnosi se na izbor ravnatelja, dok je drugo naslovljeno na ravnatelja te se traže detalji financijskog poslovanja.

– Iako je drugo pitanje naslovljeno na ravnatelja, odgovoriti ću na oba. Naime, pitanje o financijskom poslovanju upućeno je za razdoblje kada je ravnatelj bio  Robert Kranjčec, koji više ne obnaša tu funkciju, a novi ravnatelj na dužnosti je od 1. listopada, tako da on ne može govoriti o nečemu što se događalo kad njega nije bilo. Inače, Mladen Greguraš novi je ravnatelj Crvenog križa. On je na tom mjestu od početka listopada i njega je potvrdio i glavni odbor Crvenog križa Hrvatske – objasnio je Igor Franolić, ali i najavio sjednicu Gradskog odbora Crvenog križa Ludbreg na kojoj će raspravljati o zahtjevu gradske uprave za nadzor nad financijskim poslovima.

– Grad je dobio financijski izvještaj na što je potrošen novac koji je Grad na temelju ugovora isplatio Gradskom društvu Crvenog križa. Provjerili smo u središnjici Crvenog križa u Zagrebu i mi nismo dužni Gradskom vijeću podnositi izvještaje za financijsko poslovanje nevezano uz sredstva mimo donacije Grada. No, moj prijedlog gradskom odboru Crvenog križa bit će da Gradu dopustimo uvid u apsolutno sve financijske transakcije Gradskog društva Crvenog križa unatrag šest godina, otkad sam ja na funkciji – izravan je bio Igor Franolić i naveo da će predočiti odboru da dopusti i uvid u blagajničko poslovanje kako bi se mogle provjeriti baš sve transakcije.

– Mogu odgovorno tvrditi da otkad sam ja predsjednik nije bilo nikakvih odluka ili uplata privatnim osobama i trošenja novca u nenamjenske svrhe. Upravo zato predložit ću Gradskom odboru da dopusti potpuni uvid u naše financije. Ako je to potrebno, doći ću na sjednicu Gradskog vijeća i odgovoriti na sva dodatna pitanja koje vijećnici imaju – istaknuo je Igor Franolić. No, osvrnuo se i na moguću političku sferu spomenutih događaja u Crvenom križu.

– Ovo me podsjeća na događaje u vrijeme kada je Vera Jadanić bila zamjenica Dubravku Biliću. Tada me to dvoje također prozivalo kada sam bio na čelu jedne gradske tvrtke. Ako odbor dopusti uvid u naše financije, a nadam se da hoće, i u tom slučaju, ako se pokaže da nije bilo nikakvih spornih situacija, tražim da se oni koji su prozivali rad društva Crvenog križa javno ispričaju – rekao je Franolić i dodao da je njegov glavni cilja rad u društvu, a ne prepucavanje.

Kako doznajemo, gradski odbor Crvenog križa trebao bi se sastati sljedećeg ponedjeljka kada će raspravljati o zahtjevima Grada za nadzor nad financijskim poslovanje te ustanove, a njihova odluka govorit će mnogo.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI