TEŠKI DANI ‘Stalno mi je pred očima slika buktinje kako guta sve što smo godinama stvarali’

Još uvijek sam u strašnom šoku, pijem tablete za smirenje, ne mogu jesti, spavati - kaže Marijana Jakupec


Autor: podravski.hr — 16.03.2019. / 18:01 Crna kronika

U požaru je izgorio štagalj dug 22 metra

Teški dani predstoje obitelji Jakupec iz Gotalova nakon što im je prije dvadesetak dana strašan požar u samo nekoliko minuta progutao gotovo sve gospodarske zgrade. Samo je brzom reakcijom vatrogasaca spašena kuća u kojoj živi Marijana Jakupec sa svojim sinom, snahom i unucima.
– Još uvijek sam u strašnom šoku, pijem tablete za smirenje, ne mogu jesti, spavati, tlak mi skače i prije nekoliko dana skoro sam morala na hitnu. Stalno mi je pred očima slika buktinje kako guta sve što smo godinama privređivali, za što smo mukotrpno radili i od čega smo imali dodatnu zaradu – kazala je Marijana.
Vatra je progutala 22 metra dug štagalj, svinjac i još nekoliko zgrada, a osim zgrada, stradale su svinje, veća količina bala i drvo za ogrjev.
– Mogu samo zahvaliti susjedima i vatrogascima jer sam bila bespomoćna. Od straha i dima bila sam u šoku, jednostavno se nisam mogla pomaknuti. Tri krave i dva bika su, hvala Bogu, sklonjeni na sigurno i sad su kod susjede i kumova u štali. Nažalost, svinje su stradale – rekla je Marijana.
Mještani Gotalova i Gole obitelji Jakupec dali su nešto bala sijena, a nabavit će i svinje, no najveći posao čeka ih s obnovom štaglja i drugih prostorija.
– Zatražit ćemo novčanu pomoć Županije i Općine i nadamo se da ćemo nešto uspjeti dobiti. Susjed za kojeg se ustanovilo da je uzrokovao požar nije se niti ispričao, a kamoli da bi ponudio pomoć. Tužiti ga vjerojatno nećemo jer nema novca, to bi bilo uzaludno – objasnila je Marijana.
Kako kaže, oporavak će biti težak, ali nada se da će se nekako uspjeti oporaviti.
– Procijenili su štetu na 100.000 kuna, a to nije niti blizu stvarne štete. Morat ćemo uložiti najmanje duplo od toga da ponovno vratimo stanje kakvo je i bilo, a pitanje je i hoćemo li ikad to ponovno osposobiti – rekla je Marijana i zahvalila svima koji su priskočili u pomoć.
– Kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 41–godišnjak 27. veljače oko 15 sati u Gotalovu u voćnjaku palio biljni otpad, koji nije adekvatno ugasio, te je uslijed neugašenog pepela djelovanjem vjetra, 1. ožujka, došlo do požara. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – rekli su u policiji. (sm)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC