Teško bolesni otac djecu isključio iz oporuke i sve ostavio drugoj supruzi. Oni su oporuku pokušali osporiti na sudu…

Tužena ističe da je s ostaviteljem živjela u skladnom braku, dobro su se slagali, jedan drugome pomagali i uzajamno se poštivali, pa je tvrdnja djece da ga je ona nagovorila na sastav oporuke neistinita i uvredljiva - stoji u iskazu tužene supruge na sudu


Autor: podravski.hr — 26.10.2018. / 16:03 Aktualno

Ilustracija / Sahranili pokojnika i na prijevaru uzeli svu njegovu imovinu

Sin i kći iz okolice Križevaca nisu uspjeli u namjeri da sudski ponište oporuku pokojnog oca koji je prije smrti svu svoju vrijednu imovinu ostavio drugoj supruzi. Općinski sud u nepravomoćnoj presudi zaključio je kako je otac oporuku sastavio i potpisao svojevoljno i pri punoj svijesti.
Tužena nasljednica udala se za njihova teško bolesnog oca u lipnju 2012. godine, a oporuka je kod javne bilježnice u Križevcima sastavljena u studenom iste godine. Sin i kći ustvrdili su u tužbi kako otac “usljed općeg stanja nije bio u cijelosti sposoban brinuti se o sebi, a što je tužena prepoznala i iskoristila tako da je zaključila brak iz koristoljublja”.
– On je bio korisnik njemačke mirovine i vlasnik imovine znatne vrijednosti, a teškog zdravstvenog stanja, toliko teškog da tijekom 2014. s njime nismo mogli ni komunicirati. Znatno smo ulagali u kuću jer nam je ona predstavlja jedini dom u Hrvatskoj i nije točno da smo za očeva života već namireni u nužnom dijelu. Otac nam nije darovao nikakvu imovinu – navela su pokojnikova djeca u tužbi.
Otkrili su kako je otac prije više godina obolio od karcinoma pluća te je doživio dva moždana udara, a uz to liječio se od dijabetesa, visokog tlaka i kolesterola te se odao alkoholu.
No, nakon saslušanja svih svjedoka i javne bilježnice kod koje je ovjerena oporuka, Općinski sud zaključio je da nema pravnog osnova za poništavanje oporuke jer je “ostavitelj bio sposoban odlučiti se za sastav oporuke i njen sadržaj”.
– Tužena ističe da je s ostaviteljem živjela u skladnom braku, dobro su se slagali, jedan drugome pomagali i uzajamno se poštivali. Stoga je tvrdnja djece da ga je ona nagovorila na sastav oporuke neistinita i uvredljiva, pogotovo tvrdnja da ga je na sastav oporuke navela na prijevaran način – stoji u iskazu tužene supruge na sudu.
Otac je, osim toga, u oporuci naveo da su njegova djeca “namirena u svom nužnom dijelu na način da je ostavitelj sinu darovao kuću u BiH, a kćeri je otplaćivao kredit i godinama je uzdržavao”. Dvije svjedokinje pak “iskazale su da je pokojnik bio fizički bolesna osoba, sklon alkoholu, znale su ga vidjeti u alkoholiziranom stanju”. No, sud zaključuje kako se “nije radilo o takvoj alkoholiziranosti koja bi dovela u pitanje sposobnost ostavitelja za rasuđivanje te do toga da bi bio pod takvim utjecajem supruge da bi ga ona mogla nagovoriti ili prisiliti na sastav oporuke”.
Sestra pokojnika svjedočila je, također, da je njen pokojni brat bio sklon alkoholu, ali “kad je bio trijezan moglo se s njime razgovarati, sve je razumio, shvaćao i znao”. I troje drugih svjedoka potvrdilo je da je pokojnik “bio psihički potpuno zdrav, priseban, razuman i svega svjestan”.
– Govorio mi je o svojoj oporuci, da je to njegova volja, da je svega svjestan, a da se djeca za njega nisu brinula i zato je sve odlučio ostaviti supruzi – ispričao je jedan od pokojnikovih prijatelja.
Presuda je nepravomoćna i djeca se na nju mogu žaliti. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA