TEŽAK ŽIVOT Draga: Srce mi se slama, sve oko nas polako, ali sigurno propada

Dok ja budem mogla hodati, ovo neće biti zapuštena kuća – hrabro i odlučno objasnila je Draga Rajić


Autor: podravski.hr — 30.07.2018. / 14:41 Aktualno

Draga Rajić nije izgubila životnu vedrinu

Draga Rajić (70) iz naselja Ribnjak u sastavu općine Rasinja živi od 800 kuna poljoprivredne mirovine, a kada poplati sve račune, ostane joj između 200 i 300 kuna za troškove. Pod troškovima se podrazumijeva odlazak u trgovinu po osnovne namirnice i ništa više, jer sve drugo je luksuz koji si ne može priuštiti. Unatoč svemu, Draga nije tužna niti ju je obuzeo osjećaj nemoći.

Umjesto da plače unutar svoj četiri zida i proklinje državu i društvo koje je dopustilo da živi debelo ispod praga siromaštva, Draga cijeli dan radi, i kako kaže, to je jedino što zna. Niti nedostatak novca niti težak rad u umirovljeničkim godinama nisu joj teški. Ono što je najviše pogađa je to što gleda kako pomalo propada njezino gospodarstvo.

– Već ima 15 godina kako mi je suprug umro, kći se odselila te ima dvoje odrasle djece. Nekako mi srce slama, sve što smo suprug i ja stvorili pomalo propada. No, dok ja budem mogla hodati, ovo neće biti zapuštena kuća niti dvorište – hrabro i odlučno objasnila nam je Draga Rajić svoj plan.

 

Simpatična sugovornica pored starog zdenca

 

Zatekli smo je u kratkom odmoru jer je upravo „flaksala“ vrt. Nekad bi tu travu pojele krave i svinje, ali Draga je blago morala prodati jer su izmučena koljena od teškog rada već pomalo popustila i poslovi u staji i na polju bili su joj prevelik napor. No, kad je prodala krave i svinje, nabavile je više kokoši i pura te sad uzgaja domaću perad, a njezini susjedi rado od nje kupuju piliće i mlade pure. Također, bavi se uzgojem ljekovitog bilja te obrađuje povrtnjak, sve kako nikome ne bi bila na teret.

– Od ranog jutra do navečer radim. Brinem se o peradi, kosim travu, berem ljekovito bilje koje prodajem lokalnom travaru i uz sve to mogu reći da nisam gladna niti žedna – objasnila je Draga.

Iako joj je kći ponudila da dođe živjeti s njom, ona je to odbila. Ne zato što bi joj tamo bilo ružno, već zbog zavjeta koji je dala samoj sebi.

– Rekla sam joj: Kćeri moja, dok god se budem mogla brinuti sama o sebi, ostat ću u svom domu. I moja kći je također prošla životnu tragediju i izgubila supruga, a ako jednog dana ne budem mogla, prihvatit ću njezinu ponudu – zaključila je Draga Rajić. (md)

FOTO Nikola Wolf