Težak život i rad na polju su ih “uništili”: Marijana muči išijas, Ljubici jedva spasili život

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bračni par Marijan (76) i Ljubica (73) Kovaček iz Svetog Petra pokraj Ludbrega dokaz su da se ljudi koji žive na selu ne mogu i neće riješiti posla na njivi ili u vinogradu dok god ih služe noge i ruke.

Cijeli život na poljoprivredi i činjenica da su od zemlje othranili troje djece govore da je u njihovu životu rad jedina konstanta. No, kako su već ušli u osmo desetljeće života, posljedice vremena, ali i teškog rada, vidljive su.

Marijan boluje od teškog išijasa te je prebolio bolest prostate, koju je morao operirati, ali komplikacije s tom važnom žlijezdom opet su se pojavile.

– Zbog išijasa, od kojeg bolujem, teško se krećem, a budući da već godinama ne  mogu ispravno hodati, najviše su mi zbog toga stradala koljena, i to mi otežava kretanje – objasnio je Marijan, kojeg smo sa suprugom Ljubicom, zatekli u berbi vinograda u ludbreškom vinogorju.

– Bio sam kod doktora Mraza u Koprivnici, koji mi je rekao da bih se trebao podvrgnuti temeljitoj rekonstrukciji oba koljena. Od išijasa ona su u takvom stanju da više gotovo ne obavljaju svoj funkciju. Upravo zbog toga mogu se kretati samo uz pomoć štapa. Kako sam već u ozbiljnima godinama, bojim se kako će teći oporavak. U mislima mi je mogućnost da poslije operacije više neću moći hodati, tako da tu operaciju odgađam sve dok se mogu kako-tako kretati – zabrinut je Marijan, koji ipak ne odustaje od rada u vinogradu.

– Od poljoprivrede smo morali odustati zbog bolesti, ali, eto, vinograd još nekako održavamo, zapravo imamo ih dva, a pomogne nam i sin – rekao je Marijan, dodajući da ga je, uz išijas i koljena, opet počela mučiti i prostata.

Liječnici su mu rekli da bi opet morao na operaciju, ali ne znam što da učini, zabronut je.

I njegova supruga Ljubica također je imala teških zdravstvenih problema. Liječnicu su joj u posljednji trenutak ustanovili začepljenje vratnih žila koje vode krv u mozak.

– Stalno sam doživljavala vrtoglavice te sam imala problema s ravnotežom. Na pregledima je ustanovljeno da su mi žile začepljene. Liječnici su mi zamijenili dio vratne žile kako bi cirkulacija bila što bolja. Kako su mi rekli, bilo je to u posljednji trenutak jer je postojala vrlo velika mogućnost da doživim moždani udar – rekla je Ljubica, kojoj su liječnici rekli neka se što više kreće kako bi poboljšala cirkulaciju.

– Liječnici mi nisu rekli da moram puno raditi, ali kada radim, tada se i krećem, tako da radom pazim i na svoj zdravlje – kazala je Ljubica Kovaček neumorno berući grožđe u strmom vinogradu i sama noseći teške kante.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI