TIGRASTE BEŠTIJE Prijenosnik Zika virusa pod prismotrom stručnjaka, oni nisu zabrinuti za ljude

Tigrasti komarac posebno je zanimljiva vrsta zbog bolesti koje prenosi i koje su zabilježene i u Hrvatskoj


Autor: podravski.hr — 20.05.2018. / 13:57 Aktualno

Zaprašivanje komaraca očekuje se kroz tjedan, dva

Zavod za javno zdravstvo naše županije i ove će godine sudjelovati u provedbi nacionalnog sustava praćenja invazivnih vrsta komaraca. Na stručno odabrana mjesta u cijeloj županiji bit će postavljene klopke za komarce kako bi se zabilježile već postojeće jedinke, a naročito tek pristigle jedinke koje se još nisu razmnožile, doznali smo od Ivane Fičko, inženjerke u Zavodu.

Prema njezinim riječima, dobiveni rezultati dostavljat će se u Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a služe za izradu jedinstvene nacionalne baze podataka, koja će se koristiti za izradu procjene rizika za zarazne bolesti. Posebno se to odnosi na tigrastog komarca, prijenosnika bolesti poput Zika virusa i raznih drugih virusnih oboljenja u mnogim zemljama.

Ta je vrsta komarca u našoj županiji prvi put zabilježena prije dvije godine, no vjerojatno ga je bilo i prije, ali nije bilo monitoringa. Dobra je vijest, rekla nam je koprivnička epidemiologinja Danijela Pinter, što u našoj županiji nisu zabilježene bolesti povezane s njim.

– Valja istaknuti da se ta vrsta kod nas nije udomaćila, jer ni na jednoj lokaciji nije zabilježena kontinuirana pojava ove vrste, bilježe se samo unosi iz raznih krajeva. Isto tako, ima ga i u susjednim županijama – rekla nam je Ivana Fičko. Prema podacima Zavoda, tigrasti komarac lani je zabilježen na sve četiri klopke postavljene na koprivničkom području, na dvije od triju klopki u Prigorju, dok ga na đurđevačkom području nema.

Tigrasti komarac posebno je zanimljiva vrsta zbog bolesti koje prenosi i koje su zabilježene i u Hrvatskoj, poput Zika virusne infekcije. Ona se prenosi spolnim putem, virus je prisutan u spermi, i s majke na dijete putem posteljice, ali i tijekom poroda, te je značajno da uzrokuje prirođene malformacije ploda. Čak 80 posto slučajeva zaraze prolazi asimptomatski, a u ostalih 20 javlja se povišena temperatura, glavobolja, konjuktivitis, osip, bolovi u mišićima i zglobovima. Žuta groznica također je bolest povezana s tigrastim komarcem, ali, srećom, nema je u nas, a prije odlaska u endemska područja u Africi i Južnoj Americi obavezno je cijepljenje.

Od ostalih bolesti koje su u nas zabilježene, uglavnom je riječ, ističu u Zavodu, u uvezenim slučajevima. Tako su lani imali četiri slučaja malarije, dvije denga groznice, dva slučaja groznice Zapadnog Nila, među kojima je i jedan umrli od te bolesti, jedan slučaj Zika virusne infekcije, kao i jedan slučaj Chikungunya groznice. (mi)

Foto: Arhiva