‘TIHI PROSVJEDI U ČETIRI SELA’ Poljoprivrednici parkirali traktore i spremni za blokade cesta

- Ministar Linić nam je rekao da ga nije briga za nas jer propadaju i velike tvrtke. Tko može neka izdrži, a tko ne neka zatvori obiteljsko gospodarstvo, prenio je ministrove riječi Stjepan Antolić, predsjednik županijskog Seljačkog saveza


Autor: podravski.hr — 13.08.2013. / 15:14 Aktualno

VIRJE – Deseci traktora su u pripravnosti uz prometnice na četiri punkta u našoj županiji, u Kloštru Podravskom, Virju, Reki i Lepavini. Nikola Pajek, koordinator Kriznog stožera poljoprivrednih udruga s područja naše županije istaknuo je kako će se uskoro formirati dva nova punkta u Štaglincu te na cesti između Križevaca i Vrbovca, a nakon toga će, čini se, blokada biti samo pitanje vremena.

– Poljoprivrednici su u pripravnosti, dogovori još traju i vidjet ćemo što ćemo i kada učiniti. Jako smo ogorčeni jučerašnjim odnosom ministara prema seljaku i smatramo da je takvo ponašanje nedopustivo. Obratili smo se i premijeru Zoranu Milanoviću, no on očito ne mari za selo i poljoprivredu i ova ga situacija ne zanima – istaknuo je Nikola Pajek. Podravsko- prigorski seljaci za sada još nisu odlučili hoće li i kada blokirati važnije prometnice u županiji nakon neuspjelih pregovora s ministrima Tihomirom Jakovinom i Slavkom Linićem. Danas, sigurni su, traktorima još neće blokirati ceste, no tu mogućnost ne isključuju do kraja tjedna. Ogorčeni poljoprivrednici nisu spremni davati nikakve izjave, a punktovi na kojima su ostavili svoje traktore izgledaju pusto. Tek po dvoje, troje seljaka dežuraju u obližnjim kafićima i čekaju ‘naredbu’.

– Pregovori s ministrom Slavkom Linićem bili su blago rečeno razočaravajući. Rekao nam je doslovno da nećemo dobiti više ni kune jer novca nema. Također, istaknuo je da ga nije briga za nas jer propadaju i velike tvrtke. Tko može neka izdrži, a tko ne neka zatvori obiteljsko gospodarstvo, poručio nam je ministar – prenio nam je Stjepan Antolić, predsjednik županijskog Seljačkog saveza.

Okidač za ozbiljnije prosvjede, kažu seljaci, mogla bi biti situacija u Slavoniji koja se iz sata u sat budno prati.

Kako doznajemo na terenu, policija je legitimirala svakog prosvjednika ponaosob, te se većina seljaka zbog toga za sad boji bilo što reći medijima, no to bi se, poručuju, uskoro moglo promijeniti. Marko Murković

Fotografija  DINKO BOROZAN

Traktori u Virju uz državnu cestu dok seljaci čekaju znak za početak prosvjeda