[PROMO] Tjedan groblja: razgledali jedinstvene spomenike i dosad neviđenu izložbu

Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja


Autor: podravski.hr — 02.06.2018. / 17:36 Aktualno

Komunalac se uključio u Tjedan poznavanja groblja

GKP Komunalac u suradnji s Muzejom grada Koprivnice i Povijesnim društvom Koprivnica pridružio se akciji Tjedan upoznavanja groblja Europe. Povijesno društvo Koprivnica s povjesničarom izv.prof.dr.sc. Hrvojem Petrićem održalo je edukativnu šetnju i upoznavanje groblja tijekom koje je bilo prikazano 13 grobnih mjesta, specifičnih po kulturološkom ili povijesnom značaju.

Prof. Hrvoje Petrić na koprivničkom groblju

Sve ih odlikuje monumentalnost, pažljivo odabrani simboli s univerzalnom religioznom porukom nade i spokoja. Obiteljske grobnice, kapele, odnosno mauzoleji posljednje su počivalište poznatih Koprivničanaca koji su kroz povijest dali veliki obol izgradnji i razvoju Koprivnice, Hrvatske ali i šire.

Ova je manifestacija bila je jedinstvena prilika da se građani našega grada upoznaju s bogatstvom, poviješću, visokim umjetničkim, kulturološkim i antologijskim djelima koja krije naše groblje te da građani Koprivnice i kroz ovaj segment života nauče ili se podsjete na generacije koje su gradile ovaj grad, a iza kojih su ostali, ne samo živi tragovi razvoja, već uspomena utkana u kamenu za vječni spomen.

Komunalac d.o.o. član je udruge ASCE (međunarodna europska udruga značajnih povijesnih groblja) od travnja 2017., a cilj ove manifestacije je podizanje svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina.