‘Brzonoge’ kornjače pobjegle vlasniku, poznatoj trenerskoj legendi. Jednu pronašli nakon dva dana, za drugima tragaju

Kornjaču je pronašla gospođa iz kvarta koja je šetala psa. Kad je vidjela da je životinjici na leđima crnim flomasterom ispisana brojka dva, odmah je posumnjala da se radi o odbjeglom kućnom ljubimcu


Autor: podravski.hr — 03.10.2018. / 13:12 Aktualno

Odbjegli 'Broj 2' pronađen je nakon dva dana

Odbjegla kornjača nedavno pronađena kod dječjeg vrtića u Potočkoj ulici u Križevcima izazvala je pravu malu senzaciju na društvenim mrežama nakon što su iz veterinarske stanice objavili oglas kojim su zamolili vlasnika da se javi.
Kornjaču je pronašla gospođa iz kvarta koja je šetala psa. Kad je vidjela da je životinjici na leđima crnim flomasterom ispisana brojka dva, odmah je posumnjala da se radi o odbjeglom kućnom ljubimcu.
– Nije znala što bi drugo, pa ju je donijela k nama. U našoj ambulanti bila je dva dana. Lijepo smo je hranili, dali smo joj i preparat protiv parazita i objavili smo na našoj Facebook stranici da se traži vlasnik – rekao nam je veterinar Ratko Mihajlović iz gradske veterinarske stanice.
Kad je do njega doprla vijest o tome što se dogodilo, vlasnik je došao po ljubimca. Radi se o Anti Tomasu, križevačkoj trenerskoj legendi i ocu trojice vrhunskih košarkaša, među kojima su dvojica reprezentativaca, Ivan i Marko.
Ispričao nam je kako je prije nekih mjesec dana u vrtu uredio nastambu i iz Ravnih Kotara donio kornjače, koje se ondje može naći na svakom koraku. To je, veli, učinio prije svega zbog svojih petero unuka.
– Napravio sam im sklonište, posadio grmlje, dovezao pijesak, a namjeravam im na proljeće zasaditi vrt sa salatom i drugim biljem koje vole jesti, pa neka uživaju. No, na ogradi je ostala rupica kroz koju se kornjača provukla, a nestale su još i dvije manje, pa ih sada imam četiri – rekao nam je Ante.
Veterinar Mihajlović kaže kako se radi o domaćoj barskoj kornjači, čančari, koja je dugovječna životinja i može doživjeti čak sto ljeta.
Vlasnik, pak, veli kako je zatvorio rupicu na ogradi kroz koju se provukao „Broj 2“ te sada više ne bi trebalo biti bježanja.
– Osim toga, kornjače će uskoro na zimski počinak. U listopadu se zavuku u pijesak i ostanu tamo do proljeća – kazao je Ante Tomas. (hš)

Ante Tomas, vlasnik oklopljenih ljubimaca

FOTO: NIKOLA WOLF