Tko je bio Vinko Zember? Podravski donosi priču o čovjeku koji je zadužio podravski sport

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Legenda koprivničkog sporta Vinko Zember preminuo je prošlu nedjelju ujutro u Koprivnici u 92. godini života. Rođen je 27. prosinca 1930. godine u Koprivnici, 1957. godine diplomirao je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu iz grupe predmeta Fizički odgoj – Zemljopis. Dvije godine ranije postao je instruktor nogometa. Bio je dugogodišnji sportski djelatnik i direktor Osnovne škole ‘Đuro Ester’ u Koprivnici.

Osvrt na život ovog legendarnog sportaša i prosvjetara u ponedjeljak je objavio Podravski list u tiskanom izdanju…

Iznimne su njegove zasluge za razvoj koprivničkog sporta, odnosno rukometa i nogometa. Upravo je on kao učitelj tjelesnog u koprivničkoj Gimnaziji ‘Ivo Marinković’ pokrenuo prvu rukometnu ekipu u gradu, čime je postavio temelje Rukometnog kluba Podravka, kasnije višestrukog hrvatskog prvaka te osvajača Lige prvakinja 1996. godine. Bio je i odličan nogometaš Slavena, za koji je igrao od 1945. do 1960. godine. Osim toga, bio je i trener u Slavenovoj školi.

Zember s prvim koprivničkim rukometašicama

Prva utakmica ženskog rukometa u Koprivnici odigrana je 4. prosinca 1955. godine. Ekipa pod nazivom ‘Ivo Marinković’ odigrala je utakmicu protiv Grafičara iz Bjelovara, a rezultat je bio 7:4. Prvu službenu utakmicu ekipa ‘Ivo Marinković’ odigrala je u Koprivnici 1. travnja 1956. godine također pod vodstvom trenera Vinka Zembera. Zaslužan je i za temelje muškog rukometa u Koprivnici, preuzeo je momčad nakon odlaska Ive Kušeka u vojsku.

– Dosta igrača dolazilo je iz okolnih mjesta, pa su često prenoćili u školi, spavajući na strunjači, a povremeno i kod mene, zahvaljujući nezaboravnom sportskom djelatniku u nogometu gosp. Tomljenoviću, kod kojeg sam stanovao. Sami smo obilježavali igralište, postavljali mreže. Stare mreže dobili smo od Slavena. Problem je bio i nedostatak lopti, imali smo samo jednu loptu. Suci su dolazili iz Varaždina, što je koštalo. Za to su se pobrinuli kolege ljubitelji sporta, bivši gimnazijalci, Gusti Kah, Branko Koščak, Slavko Kovačić Čato, prodavajući karte da se plate suci. Igrači su bili vrijedni, zalagali su se, s puno ljubavi za rukomet – prisjetio se Vinko Zember za Koprivničku sportsku povijest.

Vinko Zember

Zember je koprivničke rukometaše trenirao dvije godine (1955/56. i 1956/57.), u istom razdoblju kad je formirao žensku ekipu za koju su nastupale Anđelka Belec Mioč, Ana Samaržija i ostale legendarne Podravkine igračice. Obje ekipe vodio je do 30. lipnja 1957. godine, kad je otišao na služenje vojnog roka.

– Nakon godinu dana Kušek se vratio iz vojske i uključio u momčad kao igrač. S obzirom na to da je istodobno igrao nogomet u Nogometnom klubu Slaven, dogovorio sam se s njima da mu se dozvoli povremeno igranje jednog poluvremena, kako bi bio sposoban odigrati utakmicu i za Slaven – rekao je Zember.

I u mirovini je bio aktivan, osobito u Old timer klubu Biciklin. Odlazio je rado i na utakmice Slavena i Podravke, uvijek u društvu svojih prijatelja, nasmijan i vedar, u formi i spreman na šalu. Dok je mogao, vozio je bicikl, išao i na bazene, kod kuće je jutarnja tjelovježba u kupaonici bila obvezna u njegovu rasporedu. U posljednje vrijeme posvetio se hodanju.

Zember je 2017. godine, u sklopu obilježavanja 110. obljetnice osnivanja Slavena Belupa i 20. godišnjice ulaska u Prvu hrvatsku nogometnu ligu, izveo početni udarac uoči utakmica veterana Slavena i selekcije veterana HNS-a te seniorske utakmice Slaven Belupa i Újpesta kao legendarni i najstariji igrač koprivničkoga kluba.

Anđela Belec Mioč, Zember i Ana Samaržija

– Zember i Kušek zajedno su studirali u Zagrebu, poslije i zajedno igrali za Slaven na starom igralištu na lokaciji današnje Podravkine sedmerokatnice. Kušek je više bio paker, individualac i odličan tehničar, dok je Zember bio sjajan na lijevom krilu, brz igrač jako dobrog driblinga. Jedan od najboljih igrača u tom razdoblju klupske povijesti, a na lijevom krilu naslijedio ga je Vinko Lazar. Bio je trener pionirima i juniorima sve do početka 80-ih godina prošlog stoljeća – prisjetio se Mirko Kvakarić, bivši igrač Slavena i sportski novinar koji je kao trener naslijedio Zembera u radu s mladim koprivničkim nogometašima.

Zember je bio izuzetno angažiran i u društveno-sportskim organizacijama Grada i općine te je s kolegama nastavnicima bio pokretač mnogobrojnih sportskih aktivnosti u školama, Gradu i općini. U život škole, koprivničkog sporta, ali i Koprivnice općenito utkao je Zember svoje najbolje godine. Predanim radom poklonio mu je cijelo svoje biće, svoje sportsko znanje i životne mudrosti. Bio je pripadnik SKOJ-a tijekom Drugog svjetskog rata, kasnije istaknuti antifašist.

Aktivno je s omladinskom brigadom radio na izgradnji sportskih objekata u Koprivnici kao što su primjerice Gradski stadion koji danas nosi ime po Kušeku, zatim igralište kod Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ te ono pored Osnovne škole Đuro Ester na kojem se sad gradi dvorana. Ako nam je dozvoljeno ponuditi prijedlog, bilo bi lijepo da ona dobije ime po legendarnom Vinku Zemberu koji je svojim opusom zadužio koprivnički sport.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Mladi slavenaši izborili polufinale Kupa

Pioniri Slavena Belupa svladali su večeras Rijeku u četvrtfinalu Hrvatskog nogometnog kupa. Ekipa trenera Slavka Mešnjaka slavila je rezultatom 1:0, a pogodak vrijedan polufinala postigao

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI