Tko sve treba propusnicu i kako do nje?

Odluka o zabrani napuštanja županija stupa na snagu 23. prosinca i traje do 8. siječnja. To znači da će nam za odlazak u drugu županiju biti potrebna propusnica.

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut izjavio je u ponedjeljak kako je sve spremno za sustav izdavanja propusnica za putovanja između županija. 

“Možemo reći da smo spremni”, rekao je Trut na Hrvatskom radiju i ponovio kako je intencija odluke o zabrani putovanja između županija spriječiti širenje zaraze koronavirusom.

Osnovni razlog donošenja ove odluke je ograničavanje kretanja i putovanja koja nisu neophodna za funkcioniranje gospodarstva i društva u cjelini, i time sprječavanje prijenosa bolesti COVID-19.

Tom odlukom je svim osobama koje imaju prebivalište ili boravište u Republici Hrvatskoj zabranjeno napuštanje područja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište.

Naravno, uvijek postoje izuzetci pa su od ove zabrane tako izuzeti oni koji su neophodni za funkcioniranje gospodarstva i zajednice te oni koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Kategorije osoba koje su izuzete od zabrane svojstvo koje im to omogućava mogu dokazati:

 • iskaznicom ili drugom identifikacijskom ispravom ili dokumentom
 • propusnicom

Osobe koje ne posjeduju iskaznicu ili drugu identifikacijsku ispravu ili dokument propusnicu mogu zatražiti od županijskog stožera civilne zaštite prema mjestu svoga prebivališta ili boravišta.

Budući da se unaprijed ne mogu predvidjeti sve životne situacije, postoji mogućnost da se dobije propusnica i u slučajevima drugih opravdanih razloga, a takve propusnice izdaje Ravnateljstvo civilne zaštite. Drugi opravdani razlozi su primjerice: odlasci na sportska natjecanja i treninge koji nisu obustavljeni, odlazak u hotele ili druge smještajne objekte za koje su izvršene uplate najkasnije do dana stupanja na snagu odluke (23. 12. 2020. godine), omogućavanje izvršenja sudskih odluka koje se odnose na pravo roditelja na provođenje vikenda ili praznika sa svojom djecom, odlazak na sahranu člana uže obitelji, povratak ili neodgodivi put u inozemstvo i dr. 

Propusnice nemaju rok na koji se izdaju.

Sljedeće kategorije osoba su zbog djelatnosti ili poslova koje obavljaju izuzete od zabrane napuštanja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište:

 • a) osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu 

– podrazumijeva osoblje prijevozničkih tvrtki i tvrtki uključenih u opskrbu, pri čemu je nužno da osobe kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata – CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. 

– također podrazumijeva i osoblje nužno za djelatnost distribucije pošte i paketa, a svoje svojstvo dokazuju iskaznicom ili potvrdom koju im izdaje poslodavac na obrascu koji se nalazi ovdje

 • b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

– osobe navedene u ovoj kategoriji svoj status prilikom dnevnih migracija odnosno putovanja na posao i s posla dokazuju iskaznicom, drugom identifikacijskom ispravom ili – dokumentom kojim se može dokazati pripadnost jednoj od navedenih kategorija osoba (npr. iskaznice zdravstvenih ustanova, komora i sl.)

– ukoliko osobe nemaju neku od naprijed navedenih isprava ili dokumenata, u cilju dnevnih migracija odnosno putovanja na posao i s posla, poslodavac im može izdati potvrdu na obrascu

 • c) izvješćivanje javnosti

– osobe navedene u ovoj kategoriji svoj status dokazuju novinarskom (press) iskaznicom

 • d) pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb

– nužno je da osobe kojima je potrebna medicinska skrb kod sebe imaju propusnicu, a propusnica se, ukoliko za to postoji potreba, može izdati i osobi koje se nalaze u pratnji ili prevozi osobu kojoj je potrebna medicinska skrb – zahtjev za propusnicu se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja treba medicinsku skrb

 • e) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

– nužno je da ova kategorija osoba prilikom putovanja na posao i s posla posjeduje propusnicu jer nemaju za to potrebnu iskaznicu, drugu identifikacijsku ispravu ili dokument – zahtjev za propusnicu se podnosi županijskom stožeru civilne zaštite prema prebivalištu ili boravištu osobe koja traži propusnicu

 • f) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19

– osobe navedene u ovoj kategoriji, prilikom putovanja na posao i s posla, pripadnost navedenim službama dokazuju iskaznicom, drugom identifikacijskom ispravom ili dokumentom

 • g) diplomatsko osoblje

– osobe navedene u ovoj kategoriji svoj status dokazuju diplomatskom iskaznicom

Dakle, osobe koje su navedene u kategorijama označenim pod a), b), c), f) i g) ne trebaju tražiti propusnice, već se od županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište do županije u kojoj obavljaju djelatnost ili posao mogu kretati temeljem iskaznica, drugih identifikacijskih isprava i dokumenata, ili potvrde poslodavca.

Osobe koje su navedene u kategorijama označenim pod d) i e) izdavanje propusnica trebaju zatražiti od županijskog stožera prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Osobe koje imaju neki drugi opravdani razlog, a koji nije naveden u odluci,  izdavanje propusnice mogu zatražiti od Ravnateljstva civilne zaštite.

Zahtjevi za izdavanje propusnica upućuju se županijskim stožerima prema mjestu prebivališta ili boravišta osobe koje podnosi zahtjev, odnosno Ravnateljstvu civilne zaštite. Ako se radi o drugom opravdanom razlogu propusnice se traže putem sustava e-Propusnice (dostupno na adresi https://epropusnice.gov.hr/). Iznimno, ako podnositelj zahtjeva ne može pristupiti sustavu e-propusnice, zahtjev može uputiti na e-mail adresu nadležnog stožera. U tom slučaju zahtjev treba sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, OiB, adresa stanovanja (ulica i kućni broj, mjesto/grad, županija), relacija putovanja (mjesto/ grad polazišta i mjesto/grad odredišta putovanja) i obrazloženje opravdanosti zahtjeva. 

Popis kontakata i mail adresa na koje se upućuju zahtjevi nalazi se ovdje.

Kako do propusnice?

U internetskom pregledniku upišite adresu https://epropusnice.gov.hr

 • Odaberite listu vjerodajnica, kao i prilikom svakog drugog pristupa sustavu
 • Potvrdite svoje podatke
 • Ulaskom u korisničko sučelje izaberite jednu od opcija: zahtjev za propusnicom, pregled propusnica ili pregled zahtjeva
 • Ukoliko želite predati zahtjev za izdavanjem propusnice, ispunite tražene podatke te potvrdite zahtjev
 • Nakon odobrenja, vaša e-Propusnica bit će vidljiva u pdf formatu

Detaljne upute za korištenje sustava e-Propusnice, kao i kontakte korisničke podrške, možete pronaći na početnoj stranici sustava, navode iz Civilne zaštite. 

I poslodavci će opet moći izdavati potvrde

Kako su u uputi navedene kategorije osoba koje mogu putovati iz županije u županiju, u tim će slučajevima i poslodavcima biti dozvoljeno izdavanje potvrda za one zaposlenike koji su im nužno neophodni za obavljanje djelatnosti. Potvrda će biti važeća isključivo ako je izdana na propisanom obrascu.

“Budući da je osnovna intencija ove odluke ograničiti sva kretanja i putovanja koja nisu nužno neophodna za funkcioniranje gospodarstva i zajednice, skreće se pozornost svim službenicima i zaposlenicima na koje se ne odnosi zabrana napuštanja županije u kojoj imaju prebivalište ili boravište da su izuzeti od zabrane zbog obavljanja svoje službene djelatnosti ili posla i da iskaznice ili druge identifikacijske isprave ili dokumente mogu koristiti samo za službene, tj. poslovne potrebe, odnosno za kretanje između županije gdje imaju prebivalište ili boravište i županije gdje obavljaju djelatnost ili posao.

Isto tako, poslodavci kojima je dana mogućnost izdavanja potvrda iste trebaju izdavati samo osoblju koje im je nužno neophodno za obavljanje djelatnosti ili posla i samo za službene potrebe (ne mogu se npr. izdavati potvrde radnicima koji su na godišnjem odmoru, na bolovanju ili rade od kuće i sl.).

Također, s obzirom na intenciju Odluke napominje se kako će Ravnateljstvo civilne zaštite restriktivno tumačiti druge opravdane razlog te se mole građani da ne podnose zahtjeve za propusnice ako zaista nemaju ozbiljan i opravdan razlog zbog kojeg trebaju napustiti županiju u kojoj imaju prebivalište ili boravište”, zaključuju uputu iz Civilne zaštite.

Za dodatne upite oko propusnica možete poslati mail na adresu propusnice@rdd.gov.hr, nazvati broj telefona 0800 80 90 ili posjetiti stranicu https://epropusnice.gov.hr/. (index.hr)

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI