TKO TU KOGA Dvojac teško pretukao mladića i na sudu priznao krivnju. No, kad je mladić od njih zatražio odštetu zbog ozljeda – sud ga je odbio

U tužbenom zahtjevu za naknadu štete Denis je naveo kako mu je kasnije utvrđen prijelom čašice lijevog koljena, a zbog glavobolje, napetosti, nesanice, straha, tjeskobnosti upućen je i na liječenje kod psihijatra


Autor: podravski.hr — 09.11.2018. / 19:23 Crna kronika

Ilustracija / Mladić je pretučen i teško ozlijeđen

Denis iz Križevaca nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Bjelovaru neće dobiti ni lipe odštete iako su ga ispred noćnog kluba Calypso pretukla dvojica mladića, Marko i Dario.
Premda je dvojac pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Križevcima proglašen krivim, križevačka sutkinja Višnja Fureš odbila je tužbeni zahtjev pretučenog mladića. U obrazloženju odluke navela je kako presuda Prekršajnog suda “ne obvezuje sud u pogledu odgovornosti tuženika s obzirom na to da u prekršajnom postupku nije utvrđena ni dinamika, ni mehanizam ozljeđivanja”.
– Istina je da se tuženici nisu žalili na presudu iako su proglašeni krivima, međutim, za to su dali logično objašnjenje navevši da su željeli da se to sve što prije završi – objasnila je sutkinja.
Prema presudi križevačkog Prekršajnog suda, Marko i Dario napali su Denisa udarajući ga rukama i nogama po cijelom tijelu. Bacili su ga na tlo i nastavili udarati. Zatražio je hitnu pomoć, a završio je u koprivničkoj Općoj bolnici. Tamo mu je utvrđen lakši potres mozga, razderotina na leđima, natučenje koljena i desnog ramena.
U tužbenom zahtjevu za naknadu štete Denis je naveo kako mu je kasnije utvrđen prijelom čašice lijevog koljena, a zbog glavobolje, napetosti, nesanice, straha, tjeskobnosti i promjene raspoloženja zbog reakcije na stres upućen je i na liječenje kod psihijatra. Kako je pretučeni Denis naveo, liječio se kod fizijatra, pohađao je fizikalne terapije, tijekom liječenja bila mu je potrebna tuđa pomoć, a tri mjeseca bio je i radno nesposoban. Zbog toga je od osoba koje su ga pretukle građanskoj parnici tražio 30.000 kuna.

Pretučeni Denis ni na sudu nije mogao potvrditi tko ga je udario i kako. Detaljno je posvjedočio što se dogodilo i rekao kako se od svega sjeća samo noge koja ga je udarila

Tuženi Marko i Dario u odgovoru na tužbu naveli su kako je Denis bio pijan, da se s Darijom htio obračunati te ga pozivao izvan ugostiteljskog objekta na sukob. Tvrdili su kako je Denis napao Darija, a Marko je s društvom izašao tek kasnije, i to kako bi pokušao zaustaviti sukob. U prekršajnom postupku priznali su krivnju, i to samo zato kako bi izbjegli daljnje troškove postupka. Tvrdili su kako je Denis nakon njih sudjelovao i u drugim sukobima koji bi objasnili karakter njegovih ozljeda zato što je liječničku pomoć zatražio tek ujutro, a ne odmah, a naveo je kako su ga tukla četvorica, a ne dvojica napadača.
– Za tužitelja je očito bila ‘duga noć’ te je sudjelovao i u drugim sukobima. Gdje je i na koji način ozlijedio koljeno, krajnje je nejasno. Tri dana nakon događaja Denis se normalno vozio na biciklu – naveli su Marko i Dario u odgovoru na tužbu i od sutkinje tražili da Denisov tužbeni zahtjev odbije.
Sutkinja je, zasad nepravomoćno, njihov zahtjev uvažila i presudila kako Denis Marku i Dariju mora podmiriti 13.000 kuna troškova parničnog postupka. Sutkinja je zaključila kako se pouzdano ne može utvrditi tko je udario Denisa, a prekršajnim postupkom to precizno nije utvrđeno.
Pretučeni Denis ni na sudu nije mogao potvrditi tko ga je udario i kako. Detaljno je posvjedočio što se dogodilo i rekao kako se od svega sjeća samo noge koja ga je udarila.
– Stajali smo za šankom i pili. Dario i Marko su nas naguravali, opomenuo sam ih, ali nisu prestali. Nakon toga krenuli su prema izlazu, išli su za nama i svaki me je jednom šakom u glavu. Izgurali su me iz lokala, pao sam na pločnik i dobio udarac u glavu. Tko me je udario nisam vidio, vidio sam samo nogu. Nisam se branio – rekao je napadnuti Denis. Karlo Eisenbeisser
FOTO: ILUSTRACIJA