TO NISU RODITELJI Majka i otac svoju malu djecu ostavili kod bake i djeda pa godinama za njih nisu ni pitali. Osuđeni su na zatvorske kazne

Majka je tijekom istrage objasnila kako nakon odlaska iz kuće u kojoj je živjela sa suprugom i djecom nije viđala djecu jer joj je bio problem prijevoz, a otac koji je također otišao iz kuće cijelo se vrijeme branio šutnjom


Autor: podravski.hr — 22.08.2018. / 10:31 Aktualno

Ilustracija / Djeca se najprije moraju pokušati upisati u dječje vrtiće, a tek onda kod dadilja

Valentina i Kristijan, roditelji dvoje malodobne djece, proglašeni su krivima zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava te su osuđeni na uvjetne zatvorske kazne: majka je dobila deset, a otac četiri mjeseca zatvora.
Čak sedam godina – od ožujka 2010. do kolovoza 2017. – majka uopće nije kontaktirala sa svojim mališanima, niti se raspitivala o njihovoj sudbini. Napustila je obiteljsku kuću i skrb o djeci prešutno prepustila djedu i baki, roditeljima bivšeg supruga. Otac je pak o djeci prestao brinuti od 2013. godine, a tek je povremeno kontaktirao s njima.
– Kao majka malodobne djece u potpunosti je prestala voditi brigu o svojoj djeci, na način da je, nakon što je napustila obiteljsku zajednicu, svu skrb o djeci prešutno prepustila djedu i baki koji su prethodno živjeli s njima u istoj kući, ali u odvojenom kućanstvu, dok ona s djecom nije uopće kontaktirala, nije ih posjećivala, nije se raspitivala o njihovom zdravstvenom stanju, imovinskim prilikama, niti je uopće doprinosila za njihovo uzdržavanje, nije odlazila u školu, niti se interesirala za njihovo obrazovanje, školske obveze, nije ni na koji način sudjelovala u skrbi, odgoju i podizanju djece, svjesna da na opisani način ugrožava psihički razvoj svoje djece, kao i njihovu emocionalnu stabilnost – navodi se u presudi Općinskog suda u Varaždinu.

Ako se nastave i dalje tako ponašati prema djeci, odnosno zanemarivati ih i ničim ne doprinositi njihovu uzdržavanju, morat će u zatvor, odlučio je Općinski sud

Slično se ponašao i otac od lipnja 2013. godine do danas, pa je na koncu i on osuđen zbog zanemarivanja vlastite djece, inače učenika osnovne škole.
Majka je tijekom istrage objasnila kako nakon odlaska iz kuće u kojoj je živjela sa suprugom i djecom nije viđala djecu jer joj je bio problem prijevoz.
– Nikad nisam išla posjetiti djecu, iako mi je bivši rekao da se mogu javiti njegovom ocu kada ih želim vidjeti. Nisam tražila ni da mi netko dovede djecu. Uzdržavanje sam plaćala neko vrijeme, ali sam prestala jer sam bila u lošoj materijalnoj situaciji – priznala je majka i cijelo se vrijeme vadila na neimaštinu u kojoj je živjela.
Otac se pak tijekom kaznenog postupka e branio šutnjom i o svemu nije rekao ni riječ. Očito je bio svjestan onoga što su kao roditelji učinili. Centar za socijalnu skrb djecu im je zbog toga oduzeo i zabranio im da stanuju s njima, a mališani su povjereni na skrb djedu i baki.
Ako se nastave i dalje tako ponašati prema djeci, odnosno zanemarivati ih i ničim ne doprinositi njihovu uzdržavanju, morat će u zatvor, odlučio je Općinski sud. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA/CROPIX