To se zove skrb – otvaraju već treću kuću za osobe s poteškoćama u razvoju

Podravski list profile

Udruga Ludbreško sunce pred svršetkom je još jednog velikog projekta. Naime, udruga je opremila i pred dobivanjem je posljednjih dozvola za otvorenje i treće stambene zajednice za osobe s poteškoćama. U kuću u ludbreškom prigradskom naselju Sigetec Ludbreški smjestit će se osam osoba koje inače ne mogu živjeti same te im je potrebna tuđa pomoć kod obavljanja svakodnevnih poslova i obveza.

– Na temelju iskustva koje imamo u stambenim zajednicama u Globočecu i Ludbregu, odlučili smo se i za ovaj projekt. Kuća je uređena i ima sve dozvole. Planiramo da će do službenog otvorenja doći početkom sljedećeg mjeseca – objasnila je Ruža Zlatar, predsjednica Udruge Ludbreško sunce.

Time bi ova udruga u tri stambene zajednici pružila dom 25 osoba s poteškoćama, koje iz raznih razloga ne mogu živjeti u vlastitim obiteljima. Bez udruge, veći dio njih nalazio bi se u domovima gdje je briga na mnogo manjoj razini nego u stambenim zajednicama. Ovdje se o njima pojedinačno brinu  stručne i kvalificirane osobe.

Takav način zbrinjavanja osoba s poteškoćama je i dugoročni cilj i strategija Vlade Republike Hrvatske, koja pokriva i većinu troškova ovog projekta.

– Osim osoba koje žive kod nas, imamo i organiziranu predškolu za četiri polaznika, poludnevni boravak za 20 osoba, a pet je osoba kod nas u cjelodnevnom boravku. Sve to financiraju Ministarstva, jer su prepoznali kvalitetu našeg rada i dobrobiti za osobe koje borave kod nas – objasnila je Ruža Zlatar, predsjednica udruge Ludbreško sunce.

No, i sami korisnici u svakojakim radionicama doprinose financiranju  i održavanju udruge. Tako su korisnici zajedno s osobljem ove godine napravili više od četiri tisuće pisanica i sve su prodali. Isto tako, korisnici izrađuju i druge ukrase te tepihe na tkalačkom stanu, koji se mogu nabaviti u udruzi tijekom cijele godine, a sav prihod odlazi na poboljšanje uvjeta rada.

Tako su ovih dana volonteri udruge i članovi obitelji korisnika na ludbreškom glavnom trgu i kod tržnice prodavali uratke svojih štićenika.

– Vrlo smo zadovoljni odazivom građana, a gotovo svaki koji je pored nas prošao, zastao je i nešto kupio. Drago nam je da možemo pomoći našoj udruzi – rekla je Marija Petrošanec, volonterka i sestra štićenika udruge koji pak na tkalačkom stanu izrađuje razne tepihe. Osim štandova, pisanice su volonteri i zaposlenici udruge nudili i po domovima.

– Nije mi bilo teško obići cijelu ludbrešku okolicu i ponuditi naše pisanice, jer znam za što radimo – poručila je  Darinka Arnoš, zaposlenica udruge Ludbreško sune i majka jednog od štićenika.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI