Tragedija na Cerinama: Prijeti im osam godina zatvora, obitelj traži milijun kuna odštete

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bliži se rok za podnošenje optužnice zbog utapanja sedmogodišnjeg dječaka na koprivničkim bazenima Cerine koje se dogodilo u travnju 2018. godine, a tužitelji su krajem prošle godine “podebljali” kvalifikaciju kaznenog djela i sada, osim voditeljice bazena Petre Bijač, za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti terete i dvije animatorice i dežurnog spasitelja. Svima optuženima tako sada prijeti od jedne do osam godina zatvora!

Osim toga, nevezano uz kazneni postupak, krajem prošle godine stigao je i odštetni zahtjev obitelji prema Komunalcu, a neslužbeno smo doznali kako je riječ o iznosu od milijun kuna koliko će obitelj nesretno stradalog dječaka u građanskoj parnici potraživati od vlasnika bazena. Vrlo značajnu promjenu kvalifikacije kaznenog djela koprivnički su tužitelji objavili sudu podneskom od 3. prosinca prošle godine kada su od Općinskog suda u Varaždinu zatražili i dobili još jedno produljenje roka za podizanje nove optužnice. Varaždinski sud zatraženi im je rok odobrio i odredio termin od četiri mjeseca tijekom kojih tužitelji moraju sudu dostaviti novu dorađenu optužnicu.

“Originalnu” optužnicu koprivnički su tužitelji protiv odgovornih za stradavanje dječaka podignuli u ožujku prošle godine, no Općinski im je sud u Varaždinu, kojemu je predmet delegiran zbog toga što roditelji rade na koprivničkom sudu, u lipnju vratio na doradu zbog “boljeg razjašnjenja stvari”.

Određen im je rok koji su do sada dva puta produljivali. U obrazloženju zahtjeva za produljenjem roka sudu su objasnili kako trebaju još provesti kombinirano strojarsko-tehničko vještačenje i vještačenje zaštite na radu što iziskuje dodatno ispitivanje vještaka, a osim toga da će ispitati voditeljicu zaštite na radu u Komunalcu Anitu Ištvan, Darka Rudničkog, koji je poslovođa tehničkog odjela i odgovorna osoba za rad bazenskog sustava kupališta na Bazenima Cerine, te bivšu predsjednicu uprave Komunalca Maju Hleb. Istim podneskom objasnili su kako se “prema analizi naknadno prikupljene dokumentacije i izvedenih dokaza ukazuje da su (…) okrivljeni počinili, svaki, teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti”. Kako preostali okrivljeni do sada nisu ispitani na nove okolnosti težeg kaznenog djela, tužitelji i to moraju učiniti tijekom novog određenog roka. Neslužbeno smo doznali da su do sada svoje iskaze dali svjedok za strojarstvo i zaštitu na radu Veljko Vrhovnik te Anita Ištvan, voditeljica zaštite na radu u Komunalcu.

Anita Ištvan tužiteljima je rekla kako je Petru Bijač kao voditeljicu bazena dok je preuzimala dužnost upozorila kako bazeni nemaju izrađenu sigurnosnu procjenu za radno mjesto animatorica, no također je dodala kako “nije sigurna da ju je ona uopće slušala što joj govori”. Također, istaknula je Anita Ištvan, kako je s predsjednicom uprave Komunalca tek dan nakon tragedije obišla bazene i izradila potrebnu procjenu za animatorice, a za tu je procjenu, tvrdi ona, nekoliko puta prije upozoravala bivše nadređene da se treba napraviti.

Vještak za strojarstvo i zaštitu na radu Veljko Vrhovnik naveo je kako su tu procjenu u Komunalcu imali i u ožujku, što se kosi s iskazom voditeljice Komunalčeve voditeljice zaštite na radu, no nije sigurno na temelju čega je donio takav zaključak. Ako se potvrdi da je Komunalac doista prije tragedije imao izrađenu procjenu, a ne kasnije kako su tvrdili, tada bi takav dokument netko antidatirao, što bi mnogima stvorilo dodatne, možda čak i kaznene probleme u Komunalcu. Kako god bilo, postupak zbog smrti nesretnog dječaka još uvijek nije prošao fazu optuženja, u samom je začetku i čini se kako nam u pravnom smislu predstoji vrlo zanimljivo suđenje. Naravno, ako sud potvrdi optužnicu koprivničkih tužitelja.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI