TRAGEDIJA Otkriveno koju je kobnu pogrešku učinila nesretna žena koja je pronađena mrtva u kući

Najstrašniji slučaj trovanja dogodio se kad su članovi obitelji prvi put zapalili kamin u novoj vili. Zbog trovanja ugljičnim monoksidom preminule su dvije osobe


Autor: podravski.hr — 10.01.2019. / 11:38 Aktualno

U ovoj je kući kod Koprijvnice od trovanja monoksidom nedavno preminula nesretna žena

Trovanje ugljičnim monoksidom uzrok je smrti 69-godišnje žene i njezina psa u obiteljskoj kući u Goli kod Koprivnice, službeno je potvrđeno poduzetim izvidima. Dokazano je i kako je nesretna žena napravila kobnu grešku jer je na odzračnik plinskog bojlera u kupaonici postavila ručnik pa se ugljični monoksid zadržavao u kući.
– Majka je najvjerojatnije stavila ručnik na odzračnik da joj ne ulazi hladni zrak ni ne sluteći što će to izazvati. Ne kaže se uzalud da je ugljični monoksid tihi ubojica – priča nam potreseni sin 69-godišnjakinje.
Mrtvo tijelo 69-godišnjakinje i njenog psa pronašao je susjed kojem je na Silvestrovo ujutro bilo sumnjivo što se nije dimilo iz dimnjaka. Kad je zakoračio u kuću susjede naišao je na stravičan prizor.
– Majka i pas su pronađeni pokraj štednjaka u kuhinji. Tragedija se najvjerojatnije dogodila oko podneva kad je majka pripremala objed. Kako ugljični monoksid nema mirisa, prvo je omamio nju i psa i potom ih ubio – kaže sin pokojne žene.
Najstrašniji slučaj trovanja dogodio se na Badnjak 2000. godine u koprivničkom kvartu Vinica. Kad su članovi obitelji prvi put zapalili kamin u novoj vili, došlo je do trovanja ugljičnim monoksidom koje je rezultiralo neviđenom tragedijom. Na mjestu je preminuo Stjepan, a deset dana kasnije, 2. siječnja 2001. godine, u bolnici je umrla i supruga Dora. Na bolničkom liječenju s teškim su trovanjem završile poznata koprivnička liječnica dr. Ljubica Rožman i njezina kći Marija. Na sreću, oporavile su se od svega.
Zbog kobnog trovanja osuđen je zidar Josip Mikulčić (70), koji je pogrešno instalirao kamin u kući, i to na godinu dana uvjetno. Građevinska poduzetnica Marija Vrabelj (53) i instalater grijanja Muharem Jodanović (55) pravomoćno su oslobođeni krivnje. Županijski sud u Varaždinu u pravomoćnoj presudi potvrdio je kako se obitelj Rožman otrovala zbog nestručno postavljenog kamina koji je postavio Josip Mikulčić, zidar koji je tada radio za tvrtku Kamini Hoyan.

Policija ispred kuće u Goli u kojoj se dogodila velika tragedija

Ugradio je kamin bez vanjskog dovoda zraka u prostorije u kojima je za grijanje već bio ugrađen plinski atmosferski ‘kombo’ bojler za centralna grijanja koji je također trošio zrak iz prostorije.
Prema presudi, Mikulčić je kao instalater morao znati da takav kamin u kombinaciji s postojećim ‘kombo’ bojlerom mora imati vanjski dovod zraka, no on ga nije ugradio. Kad su članovi obitelji Rožman prvi put, na Badnjak 2000. godine, upalili kamin zajedno s instaliranim bojlerom, dogodila se tragedija. Kamin i bojler isisali su sav zrak i prostoriju ispunili otrovnim plinom.
Da je opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom itekako opasna, potvrdio nam je i koprivnički dimnjačar Goran Trubelja koji kaže kako mnogi građani nisu svjesni opasnosti koja vreba iz plinskih bojlera.
– Radi se o plinu bez mirisa, boje i okusa, te ga je gotovo nemoguće otkriti bez posebnih mjernih uređaja. Vrlo je opasan po zdravlje čovjeka – kaže.
Atmosferska plinska trošila koja za sagorijevanje koriste zrak iz prostora gdje su instalirana moraju imati dovoljnu količinu kisika.
– Da bi sagorijevanje bilo što potpunije, potrebno je dovesti dovoljnu količinu kisika u prostor u kojem je instalirano plinsko trošilo, a to znači da je potrebno ugraditi zračnike na vanjskom zidu ako je ugrađena PVC stolarija jer kod takvih tzv. hermetički zatvorenih stanova nema prirodne izmjene zraka – upozorava.
– Napa, osim što odvodi neugodne mirise i vlagu, stvara i podtlak koji je veći od podtlaka u dimnjaku, zato se dimni plinovi vraćaju u prostor. Isto se može dogoditi ako se na istoj etaži nalazi i peć na kruto gorivo koje će uslijed nedostatka zraka kisik uzimati kroz plinski dimnjak čime će se u prostoru stvoriti opasna količina ugljičnog monoksida – rekao je Trubelja. (db, ke, sm)
FOTO: DINKO BOROZAN