TRAGOM NAŠIH NAPISA Policija provodi izvide: je li se strašno ubojstvo u Goli ipak moglo spriječiti

Iz mjerodavnog ministarstva te centara za socijalnu skrb tvrde kako nije bilo nikakvih propusta jer se postupalo sukladno zakonu


Autor: podravski.hr — 17.03.2018. / 12:48 Aktualno

Ubojica Slađana Brkić i ubijeni Dejan Slivar

Koprivnička će policija, temeljem napisa u Podravskom listu kako se ubojstvo Dejana Slivara u Goli moglo spriječiti samo da je bilo sluha koprivničkih socijalnih radnica, čini se do kraja razmrsiti tu priču. Potvrdili su nam kako provode izvide zbog sumnje u moguće počinjenje kaznenih djela.
– Sukladno medijskim napisima o mogućim nepravilnostima i nezakonitostima nadležnih tijela u postupku socijalne skrbi nad sudionicima ovog događaja, Policijska uprava, kao i u svakom drugom slučaju javnog pogovora i sumnje u moguće počinjenje kaznenih djela, provodi odgovarajuće policijske izvide, o čemu izvješćuje nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici – priopćio nam je Dražen Laljek, glasnogovornik policije.
Podravski je bio objavio kako je riječki Centar za socijalnu skrb iznio službeno mišljenje kako se Slađani Brkić treba oduzeti malodobni sin, a ona smjestiti u sigurnu kuću zbog sumnje u obiteljsko nasilje. No, Slađana je promijenila prebivalište, a njezin slučaj preuzeo je koprivnički Centar za socijalnu skrb čije djelatnice mišljenje riječkih kolegica očito nisu prihvatile. Slađanino dijete odlukom koprivničkog Centra nije udomljeno u drugoj obitelji, a ona nije smještena u sigurnoj kući.
Samo tjedan dana kasnije, nakon što je koprivnički Centar za socijalnu skrb preuzeo nadležnost, Slađana je nožem pred djecom zaklala Dejana Slivara, izvanbračnog muža s kojim je čekala dijete.
Iz Ministarstva socijalne politike na naš upit jesu li upoznati i planiraju li obaviti nadzor rada riječkog i koprivničkog Centra za socijalnu skrb, odgovorili su da nije učinjen nikakav propust.

Policijska uprava nije zaprimila dojave o događajima nasilja u obitelji nikog od sudionika ubojstva u Goli, niti nekog drugog – kaže glasnogovornik policije Dražen Laljek

“Utvrđeno je pravilno i zakonito postupanje u radu centara za socijalnu skrb. Postupanja navedenih ustanova u skladu su sa zakonom i predviđenim individualnim planom postupanja”, priopćili su.
Zajedničkim priopćenjem oglasili su se istovremeno iz riječkog i koprivničkog Centra za socijalnu skrb.
“Centar za socijalnu skrb Rijeka i Centar za socijalnu skrb Koprivnica međusobnom suradnjom i koordinacijom aktivnosti poduzimali su sve potrebne radnje iz nadležnosti sukladno pravilima struke i važećim zakonskim propisima”, zaključeno je u priopćenju u kojem je navedeno kako su Centri postupali “sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji”.
“U postupanju se dostavlja obavijest policijskoj postaji o nasilju u obitelji, upoznaje se žrtva nasilja o mogućnosti smještaja u sigurnu kuću. Utvrđuju se obiteljske okolnosti, procjenjuju se obiteljski odnosi, kvaliteta skrbi o djeci, procjenjuju se razvojni rizici i sigurnost djece u obitelji”.
Taj dio odgovora ne poklapa se s onim koprivničke policije, gdje i dalje kategorički tvrde kako njih nitko nije obavijestio o obiteljskom nasilju unutar obitelji Slivar ili Brkić.
“Policijska uprava nije zaprimila dojave o događajima nasilja u obitelji nikog od sudionika ubojstva u Goli, niti nekog drugog. Vezano uz moguće propuste u postupanju nadležnih u sustavu socijalne skrbi primarno je nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku”, rekao je glasnogovornik policije Dražen Laljek. (ke)
FOTO: ARHIVA