Trakavica još traje: Grošić ne može graditi jer su se Mjede žalile i na građevinsku

Općinski sud u Koprivnici donio je još jednu presudu vezanu uz odnos koprivničkog graditeljskog poduzetnika Darka Grošića i članova obitelji Mjeda, koji se dugi niz godina spore oko prava služnosti puta prilaska zgradi u vlasništvu te obitelji.

Prema presudi, zasad nepravomoćnoj, sutkinje Marijane Jurenec, članovi obitelji Mjeda kao preuzimatelji sudskog spora nakon smrti Filipa Mjede, moraju prestati uznemiravati Darka Grošića u ostvarivanju njegovih vlasničkih prava na nekretnini u središtu Koprivnice, na Florijanskom trgu. Konkretno, ne smiju se zadržavati na njegovoj nekretnini ili se parkirati automobilima, a i ubuduće se takvo njihovo ponašanje zabranjuje. Uz sve to, tuženi članovi obitelji Mjeda, Karolina, Luigi, Trina, Laura, Luiza i Eduard, moraju poduzetniku Darku Grošiću kao tužitelju platiti gotovo 9000 kuna sudskih troškova sa zateznom kamatom.

Grošić je u tužbi podsjetio kako se krajem 2015. godine nakon kupoprodaje od Grada uknjižio na zemljište na Florijanskom trgu i kako je uvidom u dokumentaciju zaključeno da nitko od susjeda nema niti navodi nikakva prava nad tim nekretninama. Prije podizanja tužbe Grošić je naveo kako je Mjedama poslao opomenu u kojoj ih je upozorio da im nije dopušteno parkirati, zadržavati se na njegovu zemljištu kao niti prelaziti automobilom preko njegova zemljišta. Naveo je kako se tuženici nisu očitovali na njegovu opomenu, a u nekoliko je navrata tijekom 2017. i 2018. godine zatekao automobil tuženika parkiran na svom zemljištu.

Grošić je naveo kako je sada pokojni Filip Mjeda sudskim putem tražio utvrđivanje prava služnosti te se zbog toga vodi spor, stoga članovi obitelji Mjeda kao nasljednici postupka koji je pokrenuo njihov otac i suprug, nemaju nikakve pravne osnove za pravo služenja i korištenja njegovih nekretnina. U odgovoru na tužbu članovi obitelji Mjeda naveli su kako Grošić protiv njih vodi osam postupaka, tužio je i tvrtku jednog od njih te da “zloupotrebljava procesna ovlaštenja” koja se konkretno odnose na ovu tužbu. Osim toga, naveli su da je riječ o identičnim tužbama od kojih su dva postupka u tijeku, a u trećem je riječ o utvrđivanju prava služenja nekretnine. Konačni tužbeni zahtjev Grošić je postavio podneskom sudu od 14. lipnja 2019. godine, pri čemu je naveo kako pojedini članovi obitelji Mjeda, konkretnije Trina Mjeda, i dalje parkiraju svoj auto, a to je zajedno sa sestrom Laurom iskazala tijekom spora pokrenutog 2018. godine.

Grošić je sudu dostavio i fotografiju Trininog automobila parkiranog na svom zemljištu. Sud je odbio prigovor Mjede koji su tvrdili kako je riječ o istim postupcima te da bi ih trebalo spojiti zato što je utvrđeno kako za to nema nikakvog pravnog uporišta. Sutkinji Marijani Jurenec s pravne osnove nije bilo sporno vlasništvo, već činjenica kako na nekretnini nije bilo upisano pravo služnosti. Zbog toga je i donijela ovu presudu. Članovi obitelji Mjeda u odgovoru na tužbu kazali su kako više uopće ne postoji pravni interes za vođenjem postupka zato što je od lipnja 2020. godine sporna nekretnina ograđena panel-ogradom kojom je ionako onemogućeno parkiranje Mjeda na Grošićevu zemljištu nakon što je Mjedama  pravomoćno odbijen zahtjev za pravom služnosti.

Na taj je način, još jednom i zasad nepravomoćno, okončana još jedna pravna priča sa zemljištem koje zbog brojnih sudskih postupaka, umjesto izgrađene stambeno-poslovne zgrade kakvu je Darko Grošić najavljivao, zjapi pusto i prazno, ograđeno ogradom.

– Još imamo jedan postupak za naknadu štete i nakon toga za uznemiravanje vlasništva. Građevinska dozvola mi je izdana, ali su se na nju Mjede žalili tako da čekam konačni odgovor ministarstva. Uglavnom, kada  građevinska dozvola bude potvrđena neće me moći spriječiti u radovima. Još imam nešto posla oko parceliranja i odabira izvođača, a kada će to biti stvarno ne mogu odgovoriti. Mjede su u dosadašnjim postupcima izgubile svaki spor i do sada prema mojim izračunima morat će platiti 50-tak tisuća kuna troškova postupka. Tu ne navodim troškove za naknadu štete gdje će troškovi biti znatno viši. Što se tiče tužbe, sutkinja nam je predložila da se nagodimo. Ponudio sam im figurativno da sami upišu svotu kojom da me obeštete, no nisam dobio odgovor – rekao nam je Darko Grošić.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI