Travanj: Nikad povoljnije stanje sigurnosti ostalo je u sjeni pogibije u požaru

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Požar obiteljske kuće u kojem je poginuo Damir Komorski (44) iz Koprivnice svakako je najtragičniji događaj inače vrlo mirnog prošlog mjeseca. U tom je požaru nastalo 44.000 kuna štete, a prošli mjesec dogodilo se još pet požara i to na otvorenom prostoru.

Najcrniji je to dio inače odlične policijske statistike stanja sigurnosti prošlog mjeseca o kojem je prošli tjedan izvijestila glasnogovornica PU koprivničko-križevačke Dijana Žagar. Naši su policajci prošlog mjeseca zabilježili 73 kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti, a kazneno je prijavljeno 40 osoba. Ukupna je razriješenost 87,7 posto te ukupna materijalna šteta počinjena kaznenim djelima iznosi 6,4 milijuna kuna.

– Najviše kaznenih djela bilo je na koprivničkom području (53), devet na području Đurđevca i 11 na području koje pokriva Policijska postaja Križevci. Od tih kaznenih djela 29 je bilo iz oblasti općeg kriminaliteta, 30 na štetu djece i obitelji, 13 iz oblasti gospodarskog kriminaliteta i jedno kazneno djelo koje pripada u domenu organiziranog kriminaliteta – rekla je Dijana Žagar.

Policajci su razriješili šest kaznenih djela iz ranijih razdoblja, a nisu zabilježena teža kaznena djela, niti ona koja bi izazivala veće uznemirenje javnosti. Iznimno povoljno bilo je i u prometu. Tijekom cijelog mjeseca zabilježeno je tek 17 prometnih nesreća u kojima nije bilo poginulih osoba. U pet nesreća nije bilo ozlijeđenih osoba, a u 12 samo materijalna šteta. – Pod utjecajem alkohola bila su dva sudionika prometnih nesreća, a najčešće su vrste bile bočni sudar i izlijetanja s ceste.

Neprilagođena brzina zabilježena je u šest nesreća, te nepoštivanje prednosti prolaska i nepropisno kretanje kolnikom u tri prometne nesreće. Policijski su službenici u nadzoru prometa u travnju utvrdili 754 prometna prekršaja. Iz prometa je isključeno 88 vozača i 23 vozila, a oduzete su 24 vozačke dozvole. Na triježnjenju je završilo devet vozača, 12 ih je uhićeno i četiri su dovedena na žurni prekršajni postupak u nadležne sudove – istaknula je Dijana Žagar. Što se javnog reda i mira tiče, zabilježeno je 19 prekršaja, od koji se dva odnose na drsko ponašanje, četiri na tučnjave, devet prekršaja svađe i vike, tri prekršaja držanja životinja bez nadzora i jedan prekršaj omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika. Od tog broja, gotovo polovicu počinile su osobe pod utjecajem alkohola.

Uz te prekršaje, zabilježen je 61 ostali prekršaj od kojih je 20 bilo zakona o osobnoj iskaznici, 18 obiteljskog nasilja, 15 kršenja zakona o obveznom osiguranju u prometu i četiri zakona o oružju. Što se graničnih prelazaka tiče, zbog pandemije koronavirusa broj prelazaka granice iz travnja lani, 10.199, pao je na 753 prošli mjesec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI