TRAŽE GA Poznaniku posudio 40.000 eura na ‘dođeš mi’, on kupio kamion pa nestao bez traga

Općinski sud u Koprivnici naložio je Davoru da otplati 40.000 eura duga, ali i zakonsku zateznu kamatu


Autor: podravski.hr — 11.03.2019. / 14:55 Crna kronika

Ilustracija / Davor je kupio kamion, ali firma mu otišla u stečaj

Da je točna izreka koju često koriste naši ljudi, a koja glasi „da je prijateljstvo jedno, a posao drugo“, na svojoj koži osjetio je Ivan iz okolice Virovitice, koji je svom poznaniku Davoru iz Koprivnice nedavno posudio čak 40.000 eura, što je oko 300.000 kuna. I to bez ikakvog ugovora ili pisanog dokaza o zajmu.

Ivan je posudio, ali Davor nije nikad vratio. Da je postojao bilo kakav pisani dokument, bio bi to jednostavan spor, ovako se slučaj pretvorio u sudsku trakavicu koja traje godinama i još nije pravomoćno okončana.

Priča je počela još 2013. godine u ožujku, kad je Davor zamolio Ivana da mu posudi 25.000 eura kako bi si kupio kamion jer se – tako je tvrdio – planira baviti prijevozničkim poslom. Nakon što je Ivan pristao na ovu pozajmicu, koja je odrađena u potpunosti u dobroj vjeri zajmodavca, u studenom se dogodila i druga pozajmica jer je Davor zatražio još 15.000 eura. Ovaj put za gume na kamionu, na što je Ivan opet pristao, i ovoga puta bez ikakvog pisanog traga.

Kako stoji u nedavnoj presudi Općinskog suda u Koprivnici, tadašnji partneri u poslu, a sadašnje suprotne strane, dogovorili su se da će Davor Ivanu s početkom 2014. godine pozajmljeni novac vraćati u mjesečnim ratama od 500 eura koje bi Davor trebao uprihoditi od prijevozničkih poslova.

Tuženi Davor doista je kupio kamion i druga teretna vozila te se uredno bavio prijevozničkim poslom, ali do isplate mjesečnih rata nikad nije došlo.

Tada je tužitelj pokušao putem telefonskih razgovora, ali i razgovorima osobno s dužnikom, pred svjedocima, riješiti ovaj problem te početak otplate duga. Kako se to nije dogodilo, 2016. godine Ivan je pokrenuo sudski spor. Upravo je činjenica da je Ivan 25.000 eura predao osobno, pred svjedocima, tuženom Davoru te da je treća osoba na Ivanov nalog dostavila dodatnih 15.000 eura tuženom, i da su se oni, isto tako, pred svjedocima usmeno dogovorili o načinu vraćanja duga, Općinskom sudu bilo je dovoljno da povjeruje da je do sporne pozajmice stvarno došlo.

Isto tako, posuđivanje novca bez pisanog ugovora bila je stalna praksa tužitelja. Sud je tako primijenio odredbe Zakona o obveznim odnosima koje govore da je i verbalno sklopljen dogovor pravno važeći te da se tuženik trebao pridržavati dogovorenog, odnosno od početka 2014. godine Ivanu svaki mjesec uplaćivati 500 eura dok se dug u potpunosti ne otplati.

Ono što je zanimljivo, tuženi Davor nije se niti jednom pojavio na sudu te mu je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti, a da stvar za tužitelja bude još gora, nitko ne zna gdje se Davor trenutačno nalazi, niti je to sud uspio utvrditi, što će vjerojatno biti otegotna okolnost kod pokušaja naplate duga. Također, Ivanu glavobolju zadaje i vijest da je tvrtka koju je Davor otvorio za prijevoznički posao završila u stečaju.

Bilo kako bilo, Općinski sud u Koprivnici naložio je Davoru da otplati 40.000 eura duga, ali i zakonsku zateznu kamatu koje još uvijek teče od studenog 2016. godine. Uz to, mora platiti i nešto više od 27.000 kuna sudskih troškova. Kad se sve zbroji, postane li presuda pravomoćna, Davor bi morao podmiriti oko 350.000 kuna. (md)

FOTO: ILUSTRACIJA